Skolans konstverk är i dåligt skick

På en vägg vid Breviksskolan finns ett konstverk av Sture Wikström, som numera har förfallit en del. Efter ett medborgarförslag rustades verket upp 2005, men sedan dess har det återigen fått förfalla.

Konstverket "Dackes död" ser något skamfilat ut eftersom den senaste renoveringen gjordes 2005.

Konstverket "Dackes död" ser något skamfilat ut eftersom den senaste renoveringen gjordes 2005.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2018-09-21 12:00

Överallt i vår närmiljö finns utsmyckningar och konst. Några verk går inte att missa, till exempel vet nog de flesta Västerviksbor var Henry Gustafssons "Genombrottet" kan beskådas, medan konstverket "Dackes död" främsta publik är elever och anställda på Breviksskolan.

Barbro Magnusson var den som 2004 skrev medborgarförslaget som ledde till en viss upprustning av verket.

– Sen var det bara det att det var väl...hmm...ja, man fick ju vara glad över att något gjordes över huvud taget, säger hon.

Maria Rudbo, kulturchef på Västerviks kommun, berättar att det hittills inte funnits någon gemensam strategi för kommunens offentliga konst i Västervik.

– Det har varit upp till de enskilda fastighetsägarna att förvalta. Men vi håller på att ta fram riktlinjer för offentlig konst i kommunen, både ny och befintlig, säger hon.

I Breviksskolans fall äger det kommunala bolaget Tjustfastigheter byggnaden och ansvarar också för skötsel. Men några riktlinjer för hur konstverket ska underhållas finns inte enligt bolagets vd Sven-Åke Lindberg.

– Varje år ser vi över och underhåller våra fastigheter och då får vi se på alla delar och göra prioriteringar. Det är inte bortglömt. Vi tänker oss att kunna göra någonting åt konstverket på Breviksskolan under 2019, säger han.

I vanliga fall är det första steget att ta kontakt med konstnären som från början har skapat verket. Det går inte i det här fallet eftersom Sture Wikström är bortgången.

På Midgård har en sådan upprustning av konstverken på området just gjorts och då i samarbete med konstnären i fråga.

Färgen har flagnat, rutorna i fönstermosaiken är trasiga och detaljer saknas.
Färgen har flagnat, rutorna i fönstermosaiken är trasiga och detaljer saknas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!