Han var årets Sommarskugga

Årets sommarskugga i SVT:s barnunderhållning "Sommarlov" är avslöjad. I år var det programledaren Alexander Hermansson som var den mystiska figuren.

Alexander Hermansson och Sommarskuggedräkten. Pressbild.

Alexander Hermansson och Sommarskuggedräkten. Pressbild.

Foto: Urszula Striner/SVT

Tv2023-08-18 10:13

Under sommaren har "skuggmisstankarna" riktats mot bland andra artisten Theoz, tidigare programledaren Farah Abadi och Youtube-profilen Tomu.

Men när det var dags för årets demaskering var det programledaren Alexander Hermansson som framträdde för de andra programledarna. Eller snarare en dubbelgångare iklädd Alex-mask, för att förvilla kollegorna in i det sista.

– Man har ju gått och hållit på den hemligheten i ett halvår, för det är en rejäl urladdning att få avslöja det. Efteråt när jag kom hem somnade jag och sov i fyra timmar, säger Alexander Hermansson efteråt.

"Nya lögner hela tiden"

Att kombinera programledarrollen med att vara årets Sommarskugga har varit tufft, berättar Alexander Hermansson.

– Att behöva exponeras så mycket och ofta med de andra, och när de är en på spåren så måste man hitta på nya lögner hela tiden – det har varit helt klart det svåraste. Jag fick ljuga rejält på slutet, säger han.

På SVT behandlas Sommarskuggan som något av en statshemlighet och i "Sommarlov"-produktionen är det bara ett fåtal som får veta Sommarskuggans identitet.

"Skuggan lever vidare"

Och trots att programmet spelas in med publik några dagar i förväg brukar hemligheten aldrig läcka. Ett tecken på hur lojal den unga publiken är, enligt Hermansson.

– Vi säger flera gånger till dem att det här är vår hemlighet och att de inte får sprida något förrän det har sänts. De tycker nog bara att det är roligt och de känner sig nog väldigt speciella och utvalda, säger han.

I år är det åttonde gången som SVT Barn kör konceptet med Sommarskuggan. Och traditionen fortsätter i framtiden, enligt Alexander Hermansson.

– Skuggan lever vidare. Den är ju så otroligt populär, säger han.

I dräkten fans en dubbelgångare iklädd Alexander Hermansson-mask. Pressbild.
I dräkten fans en dubbelgångare iklädd Alexander Hermansson-mask. Pressbild.
Fakta: Sommarskuggan

2023: Alexander Hermansson

2022: Tusse

2021: "Kapten Doris"/Marianne Mörck

2020: David Sundin

2019: Hasse Andersson

2018: Caroline Hermansson

2017: Malin Olsson

2016: "Chefen"/Jonas Karlström Hay

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!