Gina Dirawi: "Varför ska vi pågå?"

Programledaren, artisten och komikern Gina Dirawi träffar druider, terapeuter och dervischer för att komma till rätta med sin svartsyn. Hennes programserie blev chockerande mer personlig än vad hon hade tänkt sig.

"Lite sölig självhjälps-tv kan man väl säga att det här är", säger Gina Dirawi om sin nya tv-serie.

"Lite sölig självhjälps-tv kan man väl säga att det här är", säger Gina Dirawi om sin nya tv-serie.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Tv2022-05-18 12:00

"Vad kommer jag att få reda på som jag inte redan vet?" – även om programidén var Gina Dirawis egen kände hon sig misstrogen. "Gina lever och dör" heter hennes kronologiska forskningsresa i sex avsnitt på SVT. Utgångspunkten är hennes eget tungsinne och upplevelsen av världen och människan som ond och av att det knappt går att göra något åt det.

– Lite sölig självhjälps-tv kan man väl säga att det här är. Självhjälpsgrejer är ju alltid lite lökigt, jag har tagit carpe diem och höjt det, men jag tycker ändå att det finns något i det här.

TT: "Ska jag verkligen leva ett år till? " är den fråga som du ställer dig. Det låter deppigt.

– Jag tycker den är viktig. Jag tycker det är konstigt att vi föds till världen, och sedan inte frågar oss varför vi ska leva ett år till? Varför ska vi pågå? Ju äldre jag blev desto mer började jag se effekterna av min mänsklighet i ett kapitalistiskt system där det handlar om att utnyttja eller utnyttjas. Jag är en del av den elakaste arten på jorden.

TT: Din fråga kan tolkas som att du är suicidal?

– I Sverige blir alla frågor om döden något mörkt. Livet och döden är sammanflätade, men jag tror att i Sverige finns det en kultur av att vi ska separera det. Frågan om döden är inte problematisk.

Sin mörkaste höst

"Det här är inte kärlek" är den mening Gina Dirawi spontant använder när buddistmunken Björn Natthiko Lindblad ber henne sammanfatta sin allra mörkaste höst. Han försökte hjälpa henne under en av de sista intervjuer som han gav före sin död i januari.

TT: Du träffar druider, dervischer, terapeuter och buddistmunkar i England, USA, Turkiet, Nepal och Sverige. Vilka möten gav mest?

– En del flummade i väg som fan. Alla var så övertygade om att just de hade hittat "det", det var en stor sorg för mig. Allt funkar lite grann, men det krävs ju ett slags träning. Alla beskriver att man behöver få bukt med sina tankar på något sätt.

Gina Dirawi kommer från en palestinsk familj där tidigare generationer är präglade av krigsupplevelser. Själv blev hon diagnostiserad med "posttraumatisk stress disorder", PTSD, redan innan hon började skolan.

Ny koppling

TT: Ändå hade du inte förstått att den diagnosen kunde förklara ditt tungsinne?

– Om man får höra det som barn har man inte koll. Att PTSD och trauma verkligen kan göra att man får en väldigt nihilistisk syn på världen, den kopplingen hade jag aldrig gjort. Jag kunde inte själv se att det här var ett problem.

TT: Har du blivit hjälpt?

– Det är väl alltid bra att ha mer information, sedan är det inte så att det löser allt. För vissa saker finns ingen qick fix, efter ett tag inser man att mycket av det lidande och den sorg vi går igenom är en del av att vara människa. Vi har det där krusidulliga, men mycket gör ont.

"Gina lever och dör" visas på SVT1 och SVT Play från söndag 22 maj.

Gina Dirawi går till botten med sitt eget tungsinne.
Gina Dirawi går till botten med sitt eget tungsinne.
Fakta: Gina Dirawi

Född. 1990 i Sundsvall.

Sysselsättning: Programledare, artist och komiker. Ledde Melodifestivalen 2012, 2013 och 2016. Debuterade som författare 2020 med romanen "Paradiset ligger under mammas fötter". Släppte i februari i år sitt första album ”Meet me in Jannah”.


Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Mind: chat.mind.se, mejlsvar@mind.se, telefon: 90 101.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Jourhavande präst: Telefon: 112.

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80

Barn och ungdomspsykiatrin: Hitta närmaste mottagning på bup.se.

Folkhälsomyndigheten har också en samlingssida med information och råd till den som mår psykiskt dåligt.

Källa: mind.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!