Babben Larsson spelar fars på Fredriksdal

Babben Larsson spelar en av huvudrollerna i farsen "Nötter" nästa sommar. Det blir en ny genre och en ny scen på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. –Jag har stor respekt för fars, säger komikern.

Babben Larsson spelar i "Nötter" på Fredriksdalsteatern sommaren 2024. Pressbild.

Babben Larsson spelar i "Nötter" på Fredriksdalsteatern sommaren 2024. Pressbild.

Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Teater2023-10-24 11:09

När Fredriksdalsteatern öppnar i ny regi nästa sommar är det med den nyskrivna komedin "Nötter" av Adde Malmberg. I en av huvudrollerna, som nyfiken konferensdeltagare på en ekologisk kursgård, syns Babben Larsson.

– Jag har inte spelat mycket fars innan. Det här blir inte det klassiska spring-i-dörrar och folk som ligger med varandra hit och dit utan här har vi en utbränd servitör, en konferensledare och en hotellvärdinna som försöker släcka bränder om varandra, säger hon.

"Inte naiv"

Adde Malmberg har tidigare satt upp en svensk teaterversion av John Cleeses "Pang i bygget" på Fredrikdalsteatern. Babben Larsson reste då dit för att se sin gamla kollega i rollen som Basil Fawlty, berättar hon.

– Det var första gången jag var på Fredriksdal och jag blev otroligt förälskad i den miljön. Jag har aldrig spelat sommarteater på det klassiska sättet, det ska bli roligt att testa. Men jag är inte så naiv att jag inte förstår att det kommer både regna och gassa av sol när vi spelar.

Det är inte första gången som Adde Malmberg regisserar Babben Larsson, de två har arbetat tillsammans vid flera tillfällen.

– Han är väldigt rak. Man behöver aldrig fundera över vad han tycker och då blir man väldigt trygg som skådespelare.

Synergieffekt

Uppsättningen av "Nötter" blir den första i Anagram Lives regi. När företaget vann upphandlingen av Helsingborgs kommun framkom det så småningom att Eva Rydberg, som styrt teatern sedan 1994, hade blivit uppsagd mot sin vilja.

– Tydligen uppger hon sig ha blivit ganska överkörd och illa behandlad av kommunen. Det är inte okej, men jag tyckte att det blev en bra lösning att hon faktiskt hittade en annan lokal och kan köra vidare, säger Babben Larsson.

TT: Är Helsingborgspubliken stor nog för två konkurrerande sommarteatrar?

– Som jag ser det så kommer förmodligen många åka ned med buss och då kanske de kan klämma in två farser på en resa. Det kan bli en synergieffekt och något positivt med ett dubbelt så stort utbud i sommar. Sedan får vi se om publiken tänker så också.

"Nötter" har premiär 29 juni 2024.

Fakta: "Nötter"

"Nötter" utspelar sig på den strängt vegetariska och ekologiska kursgården Kruskagården som kämpar för sin överlevnad i en svår ekonomisk tid. Kursgården är minst sagt haltande och kunderna oförstående och krävande. Mitt i allt uppstår stora förvecklingar och ett ödesdigert missförstånd kring livsviktig information som skapar total förvirring.

I rollerna syns: Babben Larsson, Sanna Persson Halapi, Siw Erixon, Nils Dernevik, HC Thulin, Daniel Träff, Susanne Karlsson och Simon Garshaebi.

För regi och manus står Adde Malmberg. Föreställningen spelas 29 juni–11 augusti 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!