Relationskrisande radiohumor med Unge och Benn

Det blir viss igenkänning för komikerna Jonatan Unge och Sissela Benn i rollerna som det krisande komikerparet Ingmar och Liv i Sveriges Radios nya humorserie "Skärvor av ett äktenskap". För den som kan sin Bergman är blinkningen tydlig.

Jonatan Unge och Sissela Benn spelar det krisande komikerparet Ingmar och Liv i Sveriges Radios nya humorshow "Skärvor av ett äktenskap". Pressbild.

Jonatan Unge och Sissela Benn spelar det krisande komikerparet Ingmar och Liv i Sveriges Radios nya humorshow "Skärvor av ett äktenskap". Pressbild.

Foto: Pontus Bergman/Sveriges Radio

Sverige2020-07-30 08:00

I Sveriges Radio P4:s nya humorserie "Skärvor av ett äktenskap" får lyssnarna följa komikerparet Ingmar och Liv i deras försök att rädda sin relation från att falla i bitar.

Det är ett ganska välbekant upplägg för huvudrollsinnehavarna Sissela Benn och Jonatan Unge. Inte nog med att de båda är komiker – de har också varit ett par i verkliga livet, och har en dotter ihop.

– Vi har hela tiden haft vår relation, och saker som har skett i våra liv, som ett slags ram. Sedan har vi fyllt den ramen med trams och sådant vi tyckt har varit kul i stunden, säger Sissela Benn.

Egna erfarenheter

Det här är första gången de två komikerna jobbar ihop. Även om tanken var att ta avstamp i deras egna erfarenheter, så blev det snart tydligt att man var tvungna att "ta i lite".

– Vi insåg att våra problem var så fjuttiga. Det var liksom patetiskt. Så vi var tvungna att ta i lite, så att folk inte skulle tycka att vi var beiga, säger Jonatan Unge.

Seriens Liv och Ingmar jobbar båda inom nöjesbranschen, och när relationen börjar krackelera slår de sig ner i soffan hos parterapeuten.

– De är väldigt dåliga på att förstå hur man ska vara i en kärleksrelation. Det är som att de ska dansa ihop. Problemet är att båda har varsin dansstil men ändå försöker tvinga den andra att dansa synkroniserat, säger Sissela Benn. 

Höga pretentioner

Titeln "Skärvor av ett äktenskap" är en tydlig blinkning till Ingmar Bergmans relationskris-klassiker "Scener ur ett äktenskap" från 1973. Även rollfigurerna är döpta efter den kände regissören och skådespelaren Liv Ullmann, som också de levde tillsammans under många år.

– Vi hade oerhört jättehöga pretentioner i början. Det skulle vara smart, roligt, smärtsamt och skulle säga något om hur svår kärleken är. Men det gick åt helvete med det. Vi hade inte alls något viktigt och storartat att säga, säger Jonatan Unge.

Ursprungstanken om att säga något djupsinnigt om kärlekens inre väsen lade man alltså på hyllan.

– Så fort vi försökte göra något djupt så blev det tråkigt och dåligt. Så vi sket i det. Men jag hoppas att det ändå säger något fint, och att man ser att man kan skratta åt sin separation på olika sätt, säger Sissela Benn.

"Skärvor av ett äktenskap" sänds i Sveriges Radio P4 med start den 30 juli.

Fakta: "Skärvor av ett äktenskap"

"Skärvor av ett äktenskap" är skriven av komikerna Jonatan Unge och Sissela Benn, som även spelar de två huvudrollerna. För regin står Erik Holmström.

Humorserien sänds i sex delar i Sveriges Radio P4 under torsdagar och fredagar med start 30 juli. Programmet går också att höra i appen Sveriges Radio Play.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!