De puttar ner familjen Lundell från toppen

JLC puttar återigen ner familjen Lundell från förstaplatsen på listan över Sveriges mäktigaste på sociala medier. –Vi försöker bara ha roligt, säger humortrion.

JLC består av humortrion Lucas Simonsson, Jonas Fagerström och Carl Déman. Arkivbild.

JLC består av humortrion Lucas Simonsson, Jonas Fagerström och Carl Déman. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Sociala medier2023-10-03 07:16

Familjen Lundell har toppat listan fem av de sju år som Maktbarometern tagits fram av Medieakademin. Även 2020 lyckades den Göteborgsbaserade humortrion JLC ta sig förbi, men redan året därpå var influerarna Jocke och Jonna Lundell tillbaka i toppen.

– Det känns väldigt bra, det är ju ett svar på att man lyckats med någonting, säger Lucas Simonsson, L:et i trion, i SVT Morgonstudion.

– Det är nog ingenting vi tänker jättejättemycket på, att vi har mycket makt. Vi försöker bara ha roligt och försöker vara bra förebilder helt enkelt, fortsätter han.

Familjen Lundell placerar sig på en andraplats, följt av Sverigedemokraterna på en tredjeplats.

Årets överraskning är Markoolios mamma Irma Lehtosalo som är 58:e störst på Tiktok och på 12:e plats på Instagram. Hon blev känd genom tv-realityn "Marko & Irma" som sändes tidigare i år.

"Aldrig tidigare har en nykomling placerat sig så högt upp på Instagram. Det beror sannolikt på Instagrams förändring mot reels, men också på att Irma passar perfekt i formatet och går hem i breda målgrupper", säger Emanuel Karlsten, ordförande för Medieakademin, i ett pressmeddelande.

Det är sjunde året som Maktbarometern publiceras och den sammanställer vilka som når och engagerar flest svenskar på Instagram, Tiktok, Facebook, Youtube och Twitter/X.

Fakta: Topp tre mäktigast på sociala medier-plattformarna

Instagram:

1. Lucas Simonsson (2:a-plats förra året)

2. Joakim Lundell (1)

3. Carl Déman (9)

Tiktok:

1. Wonderboi (ny)

2. Kevin Bang (2)

3. Megicmike133 (ny)

Facebook:

1. Sverigedemokraterna (1)

2. Newsner (5)

3. The typical jag (2)

Youtube:

1. IJustWantToBeCool (2)

2. Familjen Lundell (1)

3. SampeV2 (4)

Twitter/X:

1. Carl Bildt (1)

2. Hanif Bali (2)

3. Greta Thunberg (13)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!