Kungaminnen i utställning på Livrustkammaren

För den som är rojalist och intresserad av kulturhistoria är det en ren njutning att gå omkring i Livrustkammaren på Stockholms Slott och betrakta alla dessa underbara minnen, som är förknippade med vårt kungahus. Här står till exempel den vackra hästen Streiff, som Gustav II Adolf red på när han blev sårad till döds i slaget vid Lützen den 6 november 1632.

Karl XII:s peruk och utterskinnsmössa. Peruken bar han under sin ritt genom Europa från Turkiet år 1714.

Karl XII:s peruk och utterskinnsmössa. Peruken bar han under sin ritt genom Europa från Turkiet år 1714.

Foto: Fotograf saknas!

Reportage2003-12-16 08:54

Just nu, och fram till den 12 april 2004 ,pågår en specialutställning med namnet "Gustav Vasa tur & retur". Den visar svenska folkets kungaminnen - som exempel kan nämnas träflisorna från Ornässtugan, där Gustav Vasa övernattade under sin flykt undan Christian Tyrann 1520. Så här står det i brevet, som en gång skrevs och lades till de berömda träflisorna:
"Konung Gustaf den 1tte Ericsson blev om natten hemligen nedhissad under sin flykt för Cristiern Tyran och Hans anhängare. De ljusa och friska träbitarna åter, äro brutne ur den Säng vid nämnde Sätesgård, uti vilken Konung Gustaf hvilade natten före sin hemliga flykt. Både det ena och det andra är i augusti Månad År 1801 egenhändigt samlat av V.D.Hasenkampff."

Fler kungaminnen
Gustav III:s uniformsjacka, som han bar i slaget vid Svensksund under kriget med Ryssland, hänger prydligt till beskådande i en monter. Gustav III försökte nog på alla sätt att framstå som en god kung, men han blev aldrig lika populär som Karl XI, den enkle "kung Gråkappa", eller Karl XII, som delade soldaternas öde, sov på halm och drack vatten.
Karl XII:s peruk, som han bar under ritten genom Europa från Turkiet 1714, har också bevarats liksom hans utterskinnsmössa med spår av sabelhugget i Bender 1713.

Många föremål
Närmare femhundra föremål från hela Sverige berättar om kontakter med våra kungliga från dyrbara hedersvärjor utdelade av kungar, till drottningars nattlinnen, nattmössor och silkesstrumpor, skänkta till kammarfruar, vars släkt bevarat dessa minnen i generationer. Här finns täcken som kungar sovit under och stolar de suttit på. Ur gömmorna har plockats fram smycken i guld och diamanter, som våra kungliga har delat ut som tack för natthärbärge.
Här finns bland annat ett mycket vackert armband - "Kungaarmbandet" - som enligt traditionen gavs som gåva från Karl XV till värdinnan på Wivsta Varfs herrgård i trakten av Sundsvall.

Kunglig festkonfekt
På 1800-talet blev det på modet att dela ut festkonfekt till gästerna, förmodligen inte för att ätas utan istället sparas som minnen. En dam som ingick i hovkretsarna har sparat fyra sådana bröllopskonfekter, som i sig är små konstverk med porträtt av de kungliga. Dessa konfekter är från bröllopet 1926, när kronprins Leopold av Belgien gifte sig med prinsessan Astrid av Sverige, från 1923 när Gustaf (VI) Adolf gifte sig med Lady Louise Mountbatten, från bröllopet 1929 mellan kronprins Olav av Norge och prinsessan Märtha av Sverige samt 1932, när prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla av Sachsen-Koburg och Gotha ingick giftermål.
En docka och dockvagn visas också. Enligt muntliga uppgifter har detta skänkts år 1907 från Kungliga Slottet till 7-åriga flickan Olga, som skulle vara "oäkta" dotter till Oscar II:s son prins Carl. Flickan lär ha fått besöka slottet, där hon fått ta emot denna fina present.
Via museer och hembygdsföreningar har många intressanta föremål spårats, som nu visas på den här specialutställningen. Ett kulturarv som på ett annorlunda sätt berättar om kungahusets roll i den svenska historien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!