Låten handlar om att, ännu en gång, vakna upp ensam och övergiven i en kall värld. I Roberts fall misstänker jag att texten härrör rakt ifrån hjärtat och är brutalt sann.
Även de mest kalla hjärtan skulle smälta vid det åhörandet. Ja, när Willard Grant Conspiracy är som bäst förmedlar de stora känslor. Därför är det lite märkligt att de alltid har fått stå i skuggan av andra alternativcountry band som Jayhawks, Son Volt och Wilco. Kanske beror det på att bandet inte har lyckats göra den där helgjutna skivan, inte haft den riktiga jämnheten.
Således förefaller det vara en mycket god idé att, som nu, samla de bästa låtarna från de fem albumen bandet släppt mellan 1998-2003. "By the grace of god" är alltså en sorts "best of" och den innehåller fantastisk musik, "Another lonely night" finns förstås med och den skiner allra starkast bland pärlorna här. "The work song" med sin sköna stämsång och fartiga "Christmas in Nevada" måste också nämnas.
Det går naturligtvis alltid att ha synpunkter på låturvalet vid kompilationer av det här slaget, men "By the grace of god" täcker in bandets stora ögonblick på ett förtjänstfullt sätt.
Förhoppningsvis bidrar den också till att ge Willard Grant lite mer av den uppmärksamhet de så innerligt förtjänar.
Stora känslor i skuggan
Ända sedan jag såg Willard Grant Conspiracy live på kulturbolaget i Malmö hösten 1999 har jag haft en personlig relation till dem. Att bevittna bandets ledare och sångare - den rundmagade och tragiske Robert Fischer gå upp på scenen och med gudomlig röst framföra "Another lonely night" är helt klart en av mina starkaste musikaliska upplevelser någonsin.
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Fakta
COUNTRYROCK
Willard Grant Conspiracy
"By the grace of good"
(Glitterhouse/PGM)