Hemvändare jagar mördare i Australiens öken

"The dry" bjuder på två mordmysterier till priset av ett. Dessvärre är det svårt att engagera sig i något av dem.

"The dry" handlar om Aaron Falk (Eric Bana) som reser hem till småstaden i den australiensiska öknen för att rentvå en vän.

"The dry" handlar om Aaron Falk (Eric Bana) som reser hem till småstaden i den australiensiska öknen för att rentvå en vän.

Foto: Lucky Dogs

Recension2021-09-03 07:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Thriller

Titel: The dry

Visas på: Bio

I rollerna: Eric Bana, Genevieve O'Reilly, Keir O'Donnell

Regi: Robert Connolly

Speltid: 107 min

Betyg: 2

"The dry" börjar som en australiensisk "Jägarna". En storstadsbo kallas hem till landsbygden på grund av en begravning, och när han börjar nysta i brottet hittar han ruttna rötter som går djupare än väntat.

Mer bestämt handlar filmen om den federale agenten Aaron Falk (Eric Bana), som reser tillbaka till småstaden Kiewarra efter att hans barndomsvän påstås ha mördat hela sin familj och sedan blåst huvudet av sig. Men Aaron är inte välkommen i staden, då en tragedi från hans ungdomstid spökar. Många klandrar honom och hans nyss avlidne vän för att en ung flicka dog.

Således bjuder "The dry" på två mordmysterier till priset av ett – och även en chans till moralisk upprättelse för Aaron, som blir en hjälte man inte vet om man vågar tycka om eller inte. Där är Bana perfekt, eftersom hans något träiga karisma är svår att penetrera.

Mysteriet spelas upp mot en fond av ett döende bondesamhälle. Snart ska maskiner ersätta allt mänskligt jordbruk, och de flesta lokalinvånare är hotfulla. Samhällskritiken känns tyvärr välbekant från många liknande deckare och relativt tidigt i filmen är gäspningar oundvikliga.

Det blir förstås en del magnifika skildringar av det karga ökenlandskapet, och innan filmen har hunnit tappa kraft påminner stämningen om den i tv-serien "True detective". Men "The dry" måste ha lagt lejonparten av budgeten på att få stjärnan Eric Bana ombord. Alltför många scener utspelar sig på Aarons billiga hotell, komplett med klyschiga "åk hem!"-konfrontationer och en skäggig bartender som agerar komisk lättnad. Någon egentlig energi har inte lagts på att få foto och atmosfär att bli något bortom tv-deckarestetiken. Att Bana går runt och poserar i dyra solglasögon och skjortor, samtidigt som han minns tillbaka på det traumatiska minnet från ungdomen, gör inte saker och ting mycket bättre.

Tyvärr är det också svårt att engagera sig i mordmysteriet, som har konstruerats enligt ett välkänt recept. "The dry" är baserad på en bästsäljande roman av Jane Harper, och det är lätt att se hur en så pass enkel story förmodligen kan bli populär. Det betyder inte att den är nyskapande eller ens underhållande att ta del av. Men för superfans av mordmysterier och Australien finns en hel del behållning.

"The dry" bjuder på storslagna bilder av det karga ökenlandskapet, men alltför många scener utspelar sig på Aarons billiga hotell.
"The dry" bjuder på storslagna bilder av det karga ökenlandskapet, men alltför många scener utspelar sig på Aarons billiga hotell.