Självklart att Netflix filmar Rumaan Alams succéroman

"Lämna världen bakom dig" är som klippt och skuren för att bli film – vilket den också ska bli.

Rumaan Alam är född 1977 och bor i New York. "Lämna världen bakom dig" är hans tredje roman och det stora genombrottet.

Rumaan Alam är född 1977 och bor i New York. "Lämna världen bakom dig" är hans tredje roman och det stora genombrottet.

Foto: David A. Land

Recension2021-07-31 06:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Roman

Rumaan Alam

Lämna världen bakom dig

Övers. Christian Ekvall

Albert Bonniers förlag

Ett vitt par, Amanda och Clay, har hyrt en lyxvilla på Long Island för att semestra där med sina två tonårsbarn. Hon är chef och vill gärna ha ett finger med i jobbet också under ledigheten. Han är professor, helt övertygad om att han skulle ge sitt liv för familjen, men inför faran blir han en rädd liten pojke som bara vill ha skydd.

Familjen har knappt hunnit installera sig förrän husets ägare, Ruth och George, ett svart par, knackar på, ditskrämda från New York, där ett strömavbrott har lamslagit staden. Två familjer befinner sig plötsligt under samma tak under några gastkramande timmar, då världens undergång tycks nära. Utifrån detta scenario skriver den amerikanske författaren Rumaan Alam om rasfördomar och maktförskjutning – och om vanligt mänskligt tillkortakommande.

"Lämna världen bakom dig" nominerades förra året till National Book Award och Netflix nappade ögonaböj på boken. Med sin rappa, vardagliga dialog, där det befängda ställs mot skräcken, är den som gjord för dramatisering. Boken blir nu film med Julia Roberts och Denzel Washington i huvudrollerna.

I sin dubbeltydiga bok har Alam fångat samtidsmänniskan – och hur sårbara och ynkliga vi är. Han har gett ord åt den livslånga oro för avkomman som föds tillsammans med våra barn. Och han visar hur vi i varje ögonblick står inför det ovissa. Barnet är i Alams version den enda varelse som inte låter sig förlamas fullständigt av rädsla.