Skoningslöst men kärleksfullt om strokedrabbad mamma

Naken och självutlämnande, sådan är Johanna Ekström i boken "Meningarna", skriver Inger Dahlman.

Johanna Ekström (född 1970) är poet och författare. I boken "Meningarna" skriver hon om sin mamma, den strokedrabbade författaren Margareta Ekström.

Johanna Ekström (född 1970) är poet och författare. I boken "Meningarna" skriver hon om sin mamma, den strokedrabbade författaren Margareta Ekström.

Foto: Erik Simander/TT

Recension2020-10-03 06:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Roman

Johanna Ekström

Meningarna

Albert Bonniers förlag

"Meningarna" handlar om att ta ansvaret för en strokedrabbad mamma, vars kärlek man aldrig har varit säker på. Johanna Ekströms föräldrar är Margareta Ekström och Per Wästberg, båda välkända ordkonstnärer.

Här behandlas maktlösheten och raseriet när en förälder förvandlas till en hjälplös varelse, som dessutom oavbrutet sätter sig på tvären, till och med när det gäller ynka små övningar för att bibehålla rörligheten. Johanna Ekström skriver: "Jag skrek: Vi vill inte behöva dra dig i rullstol inom loppet av några år! Kan du inte göra det här för vår skull?" Med "vår" menar hon sig själv och sin tre år yngre bror, den person som uppenbarligen var hennes barndoms viktigaste människa.

Men "Meningarna" är också en skoningslös bok om en uppväxt med anorexia som vapen mot kärlekslösheten i ett hem där estetiken var ledstjärna. Barndomshemmet, skriver Johanna Ekström, präglades av en "hård och patinerad skönhet som motade bort kärleken". Inte en enda sak ville hon och brodern ha med sig därifrån. "Estetiken och rädslan för att den inte upprätthölls var deras neuros", skriver hon om föräldrarna.

Johanna Ekström skriver naket och självutlämnande om sitt liv och om sin balansgång mellan sin dotter och sin mamma medan hon betvivlar sin egen kärlek till den sistnämnda. Men visst är det kärlek man hör när hon skriver: "Jag är inte en dålig dotter. Jag är en dålig mor åt det kärlekshungrande och förbisedda barn som lyser genom hennes ansikte."