Stark berättelse om Norges svek under kriget

Svidande och berörande när Norge tar itu med sitt mörka förflutna i påkostade "Den största förbrytelsen".

Jakob Oftebro ("Kon-Tiki", "Hamilton") övertygar i rollen som Charles Braude när Norge gör upp med sitt förflutna i filmen "Den största förbrytelsen".

Jakob Oftebro ("Kon-Tiki", "Hamilton") övertygar i rollen som Charles Braude när Norge gör upp med sitt förflutna i filmen "Den största förbrytelsen".

Foto: Studio S Entertainment

Recension2021-05-14 06:55
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drama

Titel: Den största förbrytelsen

Premiär: 14 maj på bio

I rollerna: Jakob Oftebro, Kristine Kujath Thorp, Michalis Koutsogiannakis

Regi: Eirik Svensson

Speltid: 122 min

Betyg: 4

Efter filmer och tv-serier som "Kungens val" och "Atlantic crossing" – i och för sig intressanta och välgjorda – där Norges förflutna under andra världskriget förskönas och heroiseras kommer nu "Den största förbrytelsen" – en välkommen rannsakning av de mörkaste sidorna.

Med utgångspunkt i den verkliga familjen Braudes öde skildras deporteringen av en stor del av landets judiska befolkning till Auschwitz. Många av judarna i Norge hade flytt dit från andra länder och man trodde sig där vara säkra, till och med efter att Tyskland ockuperat landet den 9 april 1940. Så blev det inte. I slutet av 1942 samlade norska poliskåren in de judar som inte lyckats fly eller gömma sig.

Jakob Oftebro, känd från många serier och filmer som har hittat vägen till Sverige, spelar huvudpersonen Charles Braude, den ende i familjen som överlever – för att han har gift sig "ariskt". Han spelar övertygande liksom samtliga i denna vidriga men välgjorda och mycket påkostade historia.

Det är många hemska scener att ta sig igenom. Att veta slutresultatet gör filmen extra berörande. Det blir särskilt skrämmande i och med att det inte är nazisterna som gör grovjobbet utan landets egna, medlöpande myndigheter. Liksom de tjänstemän i periferin som passar på att sko sig i sammanhanget. Det manar till eftertanke även i våra dagar.