Dansbandsdiggande gangster styr med järnhand i Dalarna

"Vitt skräp" visar upp en machoskadad världsbild som kretsar kring trasiga kvinnor och sadistiskt våld.

"Vitt skräp" utspelar sig i en namnlös ort i Dalarna där Sami (Ola Rapace) får jobb hos den dansbandsdiggande gangsterbossen "Gubben".

"Vitt skräp" utspelar sig i en namnlös ort i Dalarna där Sami (Ola Rapace) får jobb hos den dansbandsdiggande gangsterbossen "Gubben".

Foto: Joakim Eriksson © Mikael Cross Films

Recension2021-06-04 07:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Thriller

Titel: Vitt skräp

Premiär: 4 juni på bio

I rollerna: Ola Rapace, Ida Engvoll, Donald Högberg

Regi: Tobias Leo Nordquist

Speltid: 107 min

Betyg: 1

"Vitt skräp" är en direktöversättning av engelskans "white trash" – ett nedsättande ord för lågutbildad och fattig vit arbetarklass, inte sällan med associationer till kriminalitet och drogberoende. Filmen med samma namn utspelar sig på en namnlös ort i Dalarna på 1980-talet, där småkriminelle Sami snubblar in i den lokala maffians verksamheter.

Orten visar sig vara centrum för en omfattande droghandel, styrd av den dansbandsdiggande "Gubben" – en hårdför äldre man med gudfader-komplex, som påminner Sami om hans egen hatade far. Nykomlingen blir också involverad med Ida Engvolls trasiga femme fatale Kim, som har återvänt till hembygden för att försöka reda ut sitt liv.

"Vitt skräp" spelades in redan 2014 men är så svårt influerad av regissören Guy Ritchie ("Snatch" med flera) att det snarare känns som 2001. Det rör sig om en machoskadad världsbild som kretsar kring fadersuppgörelser, trasiga kvinnor och våldsamma hämndaktioner. Ola Rapace försöker ladda huvudrollen med ett explosivt mörker, men undergrävs av den töntiga dialogen. "Är du farlig, Sami?" frågar Kim. "Livsfarlig", svarar Sami.

Filmen saknar dock förebildernas berättarmässiga driv. Såväl spänning som humor missar målet. Det enda som finns kvar är en eskalerande spiral av sadistiskt våld och rollfigurer vars hela existens kan sammanfattas i ett enda knytnävsslag.