Alba August är lysande i tv-serien "Knutby"

Händelserna i Knutby fortsätter att fascinera i ny tv-serie av "Kalifat"-regissören Goran Kapetanović.

Alba August spelar "Barnflickan" i tv-serien "Knutby", som är baserad på Jonas Bonniers roman med samma namn från 2019.

Alba August spelar "Barnflickan" i tv-serien "Knutby", som är baserad på Jonas Bonniers roman med samma namn från 2019.

Foto: Aril Wretblad/Cmore/TV4

Recension2021-10-29 06:55
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drama

Titel: Knutby

Visas på: Cmore och TV4

I rollerna: Alba August, Aliette Opheim, Einar Bredefeldt

Regi: Goran Kapetanović

Antal avsnitt: 6

Betyg: 3

Hela 17 år har gått sedan mordhistorien i Filadelfiaförsamlingen i uppländska Knutby. Bara de senaste månaderna har flera böcker och dokumentärserier lanserats om dramat. Dess narrativa ingångar ter sig outtömliga.

Detta tv-drama baseras på Jonas Bonniers roman med samma namn, där författaren har fantiserat om människorna bakom händelserna och deras drivkrafter. Hur kunde en församling gå så totalt överstyr i gränslöst sex, våld och ond, bråd död?

Lite gåtfullt är det dock att man valt att behålla romanens fingerade namn, i synnerhet som huvudrollsinnehavarna liknar de verkliga förebilderna.

Regissören Goran Kapetanović berättade om religion, grupptryck och våld i den hyllade SVT-serien "Kalifat" och han fortsätter på samma teman. Berättelsen tätnar när den religiösa bubblan i Knutby börjar styras av interna lagar.

Överlag är det välspelat och intensivt. "Barnflickan" gestaltas av en lysande Alba August, medan Einar Bredefeldts Filadelfiapastor och Aliette Opheimers "Kristi brud" är kusliga rollstudier. De båda döljer sig bakom dimridåer av religiöst lingo som krackeleras av egoistisk maktfullkomlighet.

Det är inte många frågetecken runt händelserna i Knutby 2004 som rätas ut den här gången heller. Men berättelsen om tillhörighet och utstötning i en sekt får ett kännbart obehagligt djup.