Käftsmäll mot en omogen generation

Ytan är allt och nätet förväxlas med livet i Sara Osmans generationsgisslande roman "Allt vi inte sa".

Sara Osman är född 1992. Hon bor i Stockholm och arbetar som jurist. "Allt vi inte sa" är hennes första bok.

Sara Osman är född 1992. Hon bor i Stockholm och arbetar som jurist. "Allt vi inte sa" är hennes första bok.

Foto: Calle Stoltz

Recension2021-06-26 06:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Roman

Sara Osman

Allt vi inte sa

Albert Bonniers förlag

Sara Osmans debutroman "Allt vi inte sa" är en käftsmäll mot hennes egen generation och dess sysslande med strunt i stället för att tala med varandra på riktigt. Tonsäkert beskriver hon den värld där det är en dödssynd att vara ful och där höjden av framgång är att få många "likes" på sociala medier.

"Vi är verkligen en vidrig generation snorungar", säger juristen Sofia, en av de tre unga kvinnor som romanen handlar om. Hon och vännerna Amanda och Caroline avkläds in på benen. Självcentrerade, bortskämda och avundsjuka förintar de dagarna. Osmans närgångna skildring av dem är av hög klass.

Romanen utspelar sig i Stockholm. Midsommar med juniångesten på topp närmar sig. Sofias föräldrar är från Somalia. Hon känner deras förlust och den rädsla och förtvivlan som drev dem till Sverige. Nu ljuger hon om att fadern var läkare – och skäms. Amandas mamma har broderad jeansjacka och älskar Ullared. När Amanda möter henne och fadern på Stockholms Centralstation är hon livrädd att någon bekant ska se dem. Caroline hoppade av juristutbildningen för att bli influerare. Hennes rika föräldrar försörjer henne. Hennes missnöjda mamma har botox på hjärnan och påtalar konstant sin vackra dotters skavanker.

Bokens upplösning är fasansfull. Där ställs ljuv midsommar mot "snorungarnas" agerande. Är allt som händer den drogade Amanda en dröm – eller är det verklighet? Ja, det får man grubbla över.