Ensam man måste rädda världen med sin säd

"Y: The last man" är en intressant kuriositet om en utbrytarkung som är mänsklighetens enda hopp.

Yorick Brown (Ben Schnetzer) måste i "Y: The last man" resa genom ett postapokalyptiskt USA för att rädda en värld utan biologiska män.

Yorick Brown (Ben Schnetzer) måste i "Y: The last man" resa genom ett postapokalyptiskt USA för att rädda en värld utan biologiska män.

Foto: Disney Plus

Recension2021-09-24 06:50
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drama

Titel: Y: The last man

Visas på: Disney Plus

I rollerna: Ben Schnetzer, Diane Lane, Ashley Romans

Skapare: Eliza Clark

Antal avsnitt: 6

Betyg: 3

Hur skulle världen se ut om alla biologiska hanar plötsligt dog? Rättare sagt alla som bär på en Y-kromosom. Det är exakt vad som händer i "Y: The last man". Ingen vet varför men efter en (lite för lång) inledning faller alla döda till marken. Flygplan kraschar och stora delar av USA:s infrastruktur slås ut.

Den ende som verkar ha överlevt är Yorick Brown (Ben Schnetzer). Före katastrofen var Yorick en förlorare som drömde om att bli utbrytarkung. När han plötsligt är den ende Y-kromosom-bäraren på planeten blir han nyckeln till mänsklighetens framtid. Med hjälp av sin mamma, senatorn Jennifer Brown (Diane Lane), och livvakten Agent 355 (Ashley Romans) måste han resa genom ett postapokalyptiskt USA.

Adaptionen av den grafiska romanen "Y: The last man" var länge fast i "utvecklingshelvetet" innan Disney plockade upp den. Förlaget Vertigo gav ut boken i Sverige 2002 och sedan dess har världen förändrats. Originalet byggde på avsaknaden av biologiska män, men tv-serien fokuserar mer på kromosomen Y. Serien har även en rollperson som är transman, som får nya problem när världen förändras radikalt.

"Y: The last man" är en intressant kuriositet. Ytligt sett liknar den en vuxen HBO-produktion, den är spännande, använder grovt språk och ser ordentligt dyr ut. Men vid en närmare granskning har den fortfarande Disneys smått uppbyggliga ton.