Gamla skolans blyförgiftning i "Copshop"

Blodbadet "Copshop" är en skabrös soppa som blandar komedi och 1970-talets lågbudgetaction.

Alexis Louder är strålande som underdogen Valerie Young i den retrodoftande våldsorgien "Copshop".

Alexis Louder är strålande som underdogen Valerie Young i den retrodoftande våldsorgien "Copshop".

Foto: STX/SF Studios

Recension2021-11-05 06:40
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Action

Titel: Copshop

Visas på: Bio

I rollerna: Frank Grillo, Alexis Louder, Gerard Butler

Regi: Joe Carnahan

Speltid: 107 min

Betyg: 3

Teddy Murretto (Frank Grillo) är en fixare för rika och skumma typer. Han har en fånig frisyr och ett pris på sitt huvud. Han ser således till att hamna i finkan genom att slå den nyblivna polisen Valerie Young (Alexis Louder) på käften. Detta blir början på en osäker vänskap när polisstationen får oväntat besök. Bob "Proffset" Viddick (Gerard Butler) dyker upp för att hämta Murrettos huvud med en nonsensfri attityd och en komisk touch. Sedan dyker andra spekulanter upp, med betydligt mer psykopatiska tendenser.

Young är en svart kvinna men rör sig som en av grabbarna, majoriteten av dem med kroppshyddor dubbelt så stora som hennes. Alexis Louder är rent strålande i rollen som underdog-hjälte. Hon får sin smått serietidningsaktiga rollperson, vars tjänstevapen är en närmast antik cowboy-revolver, att likna en genomlevd erfarenhet. Grovt våld och grovt käftande kompletterar varandra medan spänningen stiger och till slut kulminerar i ett kopiöst kulregn.

"Copshop" påminner om "Attack mot polisstation 13" (1976), John Carpenters klassiker där fångar och poliser också tvingades samarbeta inuti en belägrad polisstation. Här är allianserna mer osäkra, och hoten kommer från alla håll samtidigt. Filmen flörtar med 1970-talets brutala lågbudgetaction, men med en komisk realism och ett oförutsägbart manus. Kanske inget banbrytande – men mumma för rätt målgrupp.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om