Misär och magisk realism i Minnesota

Katja Kettu skriver mångbottnat om finska immigranter och Nordamerikas ursprungsbefolkning. "Rose är borta" handlar om en kvinna som söker sina rötter och om en mamma som försvann.

Katja Kettu (född 1978) är en finsk författare. Hon fick sitt stora genombrott med romanen "Barnmorskan" (på svenska 2013). Senast gav hon i Sverige ut boken "Nattfjärilen" (2018).

Katja Kettu (född 1978) är en finsk författare. Hon fick sitt stora genombrott med romanen "Barnmorskan" (på svenska 2013). Senast gav hon i Sverige ut boken "Nattfjärilen" (2018).

Foto: Fredrik Persson/TT

Recension2021-08-07 06:50
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Roman

Katja Kettu

Rose är borta

Övers. Marjut Hökfelt

Albert Bonniers förlag

Ingen har nog missat den senaste tidens makabra nyheter om de massgravar som har upptäckts på internatskolor i Kanada, i vilka hundratals barn har hittats nedgrävda. I Katja Kettus nya roman, den tredje som har översatts till svenska, återges dessa brott som har begåtts mot Nordamerikas ursprungsbefolkning.

I "Rose är borta" återvänder en vilsen medelålders kvinna till sitt barndomshem i reservatet i Fond du Lac i norra Minnesota för att ta hand om sin sjuke far, skogshuggaren Ettu. Att vara barn till en finsk immigrant och en kvinna av ursprungsbefolkningen har gjort att Lempi, eller Lilla Tassen som också är hennes namn, alltid har skämts över sin bakgrund som "findian". Nu börjar hon söka sina rötter och sanningen kring mamma Roses försvinnande för 45 år sedan – och alla de andra saknade flickorna.

I lös brevform och med översvallande magisk realism på finska, som måste ha fått översättaren att svettats, beskriver Kettu ett laglöst land präglat av fattigdom och missbruk – men också av urkraft och sinnlig erotik. Att gedigen research gjorts vittnar den långa litteraturlistan om, men all denna fakta gör också att läsarens fokus tvingas hoppa mellan fiktion och verklighet. Få kan dock som Kettu lyfta fram dunkla bitar ur mänsklighetens historia och av dem skapa de mest märkvärdiga av berättelser.