"Encanto" är en riktig färgexplosion

Disneys "Encanto" är en högst vanlig film om en ovanlig familj med magiska krafter.

"Encanto" handlar om den magiska familjen Madrigal, men mest om Mirabel som till skillnad från de andra saknar superkrafter.

"Encanto" handlar om den magiska familjen Madrigal, men mest om Mirabel som till skillnad från de andra saknar superkrafter.

Foto: Disney

Recension2021-11-26 06:50
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Familjefilm

Titel: Encanto

Visas på: Bio

Svenska röster: Sandra Kassman, Astrid Assefa, Rennie Mirro

Regi: Jared Bush, Byron Howard, Charise Castro Smith

Speltid: 101 min

Betyg: 2

Familjen Madrigal bor i ett förtrollat hus i en by i Colombia – det skickar en kopp eller ställer fram en tvättkorg bara man ber om det. Alla i familjen har därtill varsin superkraft. En kan tala med djur, en annan är superstark, en tredje kan styra vädret. Alla utom stackars Mirabel som ingen kraft har.

Mirabel känner sig ofta i vägen för sin familj och det är hennes kamp för att hitta sin plats som är filmens fokus. Mormodern, som är släktens matriark, tvingades en gång i tiden fly sitt hem med sina trillingar i famnen. Det var under flyktens mörkaste stund som hon skänktes det mirakel som nu vilar över familjen. När förtrollningen visar tecken på att brytas ser Mirabel sin chans att få visa vad hon går för.

"Encanto" marknadsförs som en film om en ovanlig familj, men är samtidigt en historia om en helt vanlig familj med högst vanliga problem. Kanske hade filmen till och med klarat sig också utan magin?

Det ska sägas att det är en snygg film – "Encanto" är en riktig färgexplosion. Textilierna är så pass väl animerade att man tror sig kunna luta sig fram för att röra vid den broderade fjärilen på Mirabels blus. Och sångerna är många. Bäst är den superstarka systerns sång, som handlar om prestationsångest. Ofta känns de svenska texterna dock nödrimmade, och ingen sång sätter sig. Samma sak gäller tyvärr filmen.