Eva Dahlgren spelar på Operan i höst

En nyskriven opera, konserter med Eva Dahlgren, en pingvin i duett med en älg och klassikern "Don Quijote". Det är några av nyheterna som presenteras i Kungliga Operans höstprogram.

Artisten Eva Dahlgren uppträder på Kungliga Operan i höst. Arkivbild.

Artisten Eva Dahlgren uppträder på Kungliga Operan i höst. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Opera2022-04-23 05:15

Det blir både starka känslor och piruetter på Operan i höst. Bland annat har "Ariadne på Naxos" med Christina Nilsson i huvudrollen premiär, liksom nyskrivna "Strandad" med folkmusikern Lena Willermark i en av de ledande rollerna. "Strandad" är inspirerad av den kollektiva tragedin med tsunamin 2004. I barnoperan "Flyg vart du vill", som handlar vad som händer när vi dör, får publiken se en pingvin sjunga duett med en älg.

"Vi på Operan är oerhört glada över att kunna presentera ett mångfacetterat och färgstarkt program denna höst. I tider av oro i omvärlden behöver vi konsten i våra liv som bäst, mer än vad vi kanske tror", säger Birgitta Svendén, vd på Kungliga Operan, i ett pressmeddelande.

Publiken kommer också att kunna se Eva Dahlgren live på Operan i augusti. Hon samarbetar med dirigenten Hans Ek och Kungliga Hovkapellet.

"I mitt huvud ser jag hur publiken har fått säkerhetsbälten i stolarna. Det ska bli en kittlande, hisnande musikresa och frisyrerna ska stå på ända när vi är klara", säger Eva Dahlgren i pressmeddelandet.

Hösten 2022 på Kungliga Operan

Opera:

"Trollflöjten", nypremiär den 25 augusti.

"La traviata", nypremiär 3 september.

"Ariadne på Naxos", premiär den 28 september. Med Christina Nilsson i huvudrollen.

"Flyg vart du vill", en föreställning för barn.  Urpremiär 8 oktober.

"Strandad", en nyskriven och specialbeställd opera av Karin Rehnqvist och Kerstin Perski. Urpremiär den 19 november.

"La bohème", nypremiär den 15 december.

Balett:

"Don Quijote", nypremiär 9 september.

Robbins/Balanchine. Kungliga Baletten framför tre akter av koreografen Jerome Robbins och George Balanchine som grundade School of American Ballet i New York.  Premiär den 21 oktober.

"Askungen",  premiär den 2 december.

Konserter:

Gratiskonsert på Gustav Adolfs torg, 21 augusti. Med höjdpunkter från säsongen med Kungliga Hovkapellet, Kungliga Operans kör, solister och dirigenten Mei-Ann Chen.

Eva Dahlgren live på Kungliga Operan den 27 och 28 augusti.

Kammarkonsert i Guldfoajén, 15 september. Med musik från 1900-talet och 1700-talet.

Symfonisk balettkväll, 25 november. Balettmusik framförs av Kungliga Hovkapellet.

Nyårskonsert, 31 december. Konsert med Kungliga Operans solister tillsammans med examenselever från operalinjen vid Stockholms konstnärliga högskola. Konserten dirigeras av italienske Vincenzo Milletari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!