Veckans film och serier – Chalamet som Wonka

Hugh Grant som en Oompa Loompa, Bradley Cooper i lösnÀsa och historien om hur prins Williams trÀffade Kate. Det Àr nÄgra av höjdpunkterna pÄ tv och bio. HÀr Àr veckans filmer och serier.

Prins Harry (Luther Ford) och prins William (Ed McVey). Pressbild.

Prins Harry (Luther Ford) och prins William (Ed McVey). Pressbild.

Foto: Justin Downing/Netflix

Nöje2023-12-06 06:01

FILMER (premiÀr: 8/12).

" Wonka " (13/12).

Timothée Chalamet spelar titelrollen i det storslagna Àventyret som utspelas före hÀndelserna i Roald Dahls Àlskade barnbok "Kalle och chokladfabriken". Hur blev Willy Wonka den excentriske chokladmakaren? Jo, genom att utmana stormrika chokladfabrikörer som inte vill ha nÄgon konkurrens.

Filmen har ocksĂ„ vĂ€ckt rubriker för bilderna pĂ„ Hugh Grant i en biroll – som en Oompa Loompa, en av Willy Wonkas kortvĂ€xta chokladarbetare.

" Maestro ".

Förhandssnacket har mest handlat om en nĂ€sa – den lösnĂ€sa Bradley Cooper anvĂ€nder för att gestalta den legendariske dirigenten Leonard Bernstein i filmen om dennes liv. Cooper har anklagats för ligga nĂ€ra en antisemitisk karikatyr, men kompositörens familj har gĂ„tt ut och försvarat filmskaparen. Filmen i sig Ă€r en hyllning till musikens kraft och skildrar kĂ€rlekshistorien mellan Bernstein och hans fru, skĂ„despelaren Felicia Montalegre Cohn Bernstein (Carey Mulligan). Filmen kommer pĂ„ Netflix redan den 20 december.

" Önskan "

Disneys stora julfilm Ă€r inspirerad av vĂ„r svenska jultradition i tv – nĂ€r Benjamin Syrsa sjunger "Ser du stjĂ€rnan i det blĂ„", ursprungligen i filmen "Pinocchio" frĂ„n 1940. Filmen Ă€r full med referenser till filmbolaget Disney som fyller 100 i Ă„r och handlar om Asha, en 17-Ă„rig flicka i landet Rosas som fĂ„r jobb hos trollkarlen Magnifico för att uppfylla folks önskningar. Men Magnifico visar sig vara ond sĂ„ Asha tar hjĂ€lp av Star, en stjĂ€rna som faller ner frĂ„n himlen.

" Silent night ".

Legendariske actionregissören John Woo gör comeback med en klassisk "hÀmnarfilm" med Joel Kinnaman i huvudrollen. Den svenske HollywoodstjÀrnan ger sig ut för att hÀmnas nÀr hans son dödats i en gÀngskjutning. Men skottlossningen förstörde ocksÄ hans stÀmband sÄ hÀmnaren förblir tyst. Joel Kinnaman har dÀrför inte en enda replik i hela filmen.

" Leave the world behind " (Netflix).

Klass och ras Àr nÄgra av ingredienserna i det hÀr actiondramat om tvÄ familjer som mÄste samsas i ett sommarhus utan kontakt med omvÀrlden nÀr ovissheten stiger. HÄller jorden pÄ att gÄ under? Julia Roberts, Mahershala Ali och Ethan Hawke spelar huvudrollerna i filmen baserad pÄ en roman av Rumaan Alam.

Övriga premiĂ€rer:

"Beck – Inferno" (TV4 Play).

I den 49:e Beckfilmen Àr Josef (Martin Wallström) i fokus för handlingen. Han Àr avstÀngd frÄn jobbet, anklagad för att ha misshandlat en SÀpoagent.

"En sommar".

Ska Anne offra allt för sin romans med sin 17-Ärige bonusson? Regissören Catherine Breillat fick nyligen pris pÄ Stockholms filmfestival.

"Puss hej dÄ".

DokumentÀr av Annika Fredriksson som spelade in samtalen med sin syster som nyförlöst blev lÀmnad av sin partner.

TV/STRÖMMAT

" The crown " (14/12, Netflix).

I den andra delen av den sista sĂ€songen, som nu slĂ€pps, Ă€r generationsskiftet i kungafamiljen pĂ„ vĂ€g. Det Ă€r mer fokus pĂ„ de unga prinsarna – och pĂ„ universitetet i Edinburgh trĂ€ffar prins William sin Kate. Samtidigt grunnar drottning Elizabeth (Imelda Staunton) pĂ„ sitt eftermĂ€le och vad hon gick miste om nĂ€r hon offrade allt för tronen.

" Three women " (12/12, SVT Play).

Författaren Lisa Taddeo fick sitt stora genombrott 2019 med reportageboken "Tre kvinnor", dÀr hon ingÄende intervjuade en gymnasiestudent, en förortsmamma och en medelÄlders swingerkvinna om deras sexualitet. Tv-serien Àr baserad pÄ boken och beskriver ocksÄ hur huvudrollsinnehavaren, författaren Gia (Shailene Woodley), pÄverkas av de tre kvinnornas berÀttelser om sina liv.

" Under pressure: The US Womens World Cup Team" (12/12, Netflix).

Netflix hade tÀnkta följa det amerikanska landslaget till seger i fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland i somras. Men pÄ vÀgen stötte de pÄ Sverige och mÄlvakten Zecira Musovic, som förstörde festen. Nu kommer dokumentÀrserien i fyra delar.

Gia (Shailene Woodley) i "Three women". Pressbild.
Gia (Shailene Woodley) i "Three women". Pressbild.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!