Veckans film och serier – brottning blir drama

Regissören Milad Alamis hyllade film "Motståndaren" får biopremiär och i strömningsvärlden är Kiefer Sutherland tillbaka med en ny thrillerserie, två årtionden efter klassikern "24". Här är veckans filmer och serier.

Björn Elgerd och Payman Maadi i "Motståndaren". Pressbild.

Björn Elgerd och Payman Maadi i "Motståndaren". Pressbild.

Foto: Triart

Nöje2023-03-29 10:00

FILMER (premiär: 31/3).

" Motståndaren ".

Elitbrottaren Iman (Payman Maadi) och hans familj tvingas fly från Iran till Norrbotten. Medan familjen känner sig uppgiven inför det svenska asylsystemet börjar Iman brottas igen och finner ett sammanhang. Men det väcker också minnen om den hemlighet han bär på och som tvingade honom att fly.

Den svenske regissören Milad Alamis film fick lovord när den visades på filmfestivalen i Berlin i februari.

" Murder mystery 2 " (Netflix).

För fyra år sedan blev deckarkomedin "Murder mystery" en stor succé på Netflix. Nu är Jennifer Aniston och Adam Sandler tillbaka för att lösa ännu ett fall i exotiska miljöer. Den här gången kidnappas brudgummen under ett lyxigt bröllop på en paradisö och jakten på bovarna för paret till Paris där det blir mycket action.

" Tetris " (AppleTV+).

Kampen om att lansera Tetris i skuggan av Kalla kriget, till tonerna av "The final countdown" med Europe. Det låter som en osannolik historia. Taron Egerton spelar huvudrollen i den här thrillern, löst baserad på sanningen, om kontrollen över det ryska datorspelet som kom att erövra världen.

Övriga premiärer:

"Folk och rövare i Kamomilla stad".

Kasper, Jesper och Jonathan är tillbaka i en ny animerad filmatisering om de norska rövarna.

"Fucking Bornholm".

Den polska regissören Anna Kazejaks dramakomedi om familjesemestern från helvetet har jämförts med såväl Lars Norén som Ruben Östlund.

"Världens lyckligaste man".

Bosniskt drama om Asja som undrar om det verkligen är kärlek hennes nya dejt Zoran är ute efter.

"Passagerare i natten".

Året är 1981 och Charlotte Gainsbourg är Paris egen "Röst i natten", en radiopratare som tar sig an en tonåring på glid.

"Lumlarnas förtrollade skog".

Animerad brasiliansk barnfilm om kampen mellan Solens och Månens kungariken i den förtrollade skogen.

"Förlorade illusioner".

Skrupelfria journalister får lära sig att "fake news" har sitt pris även i 1830-talets Paris. Fransk film baserad på roman av Honoré de Balzac.

TV/STRÖMMAT

" Rabbit hole " (31/3, SkyShowtime).

Drygt 20 år efter att "24" blev en klassiker är Kiefer Sutherland tillbaka i en thrillerserie där han återigen måste bevisa sin oskuld medan klockan tickar. Sutherland spelar John Weir, en skrupelfri fixare åt börsbolag. Plötsligt blir han misstänkt för mord och tvingas på rymmen. Men som titeln antyder är allt inte som man tror och serien innehåller många vändningar. Spåret leder till maktens korridorer, men vem är det egentligen som håller i trådarna?

" The power " (31/3, Prime Video).

Plötsligt får alla tonårstjejer en superkraft – de kan skicka iväg elektriska stötar och med ens förändras världen i grunden. Men det är inte alla som accepterar de förändrade maktförhållandena mellan män och kvinnor. Toni Collette spelar huvudrollen i filmatiseringen av storsäljande romanen "Makten" av Naomi Alderman.

Övriga premiärer:

"Sjölyckan" (1/4, TV4).

I den fjärde säsongen har föräldrarna (Hans Mosesson och Marianne Mörck) skrivit över Sjölyckan på barnen (Malin Cederblad och Henrik Schyffert), men dröjer sig kvar ändå.

"War sailor" (2/4, Netflix).

Norsk biofilm, som aldrig fick svensk premiär, blir nu miniserie. Handlingen kretsar kring den norska handelsflottans umbäranden under andra världskriget.

"Morden i Sandhamn" (3/4, C More).

Nionde säsongen med Viveca Stens figur Nora Linde (Alexandra Rapaport) som utreder brott i skärgårdsidyllen.

Jennifer Aniston och Adam Sandler löser brott i "Murder mystery 2". Pressbild.
Jennifer Aniston och Adam Sandler löser brott i "Murder mystery 2". Pressbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!