Skådespelarstrejken i drömfabriken är över

Den fyra månader långa skådespelarstrejken i USA ser ut att vara över. Skådespelarfacket Sag-Aftra har godkänt ett preliminärt avtal med film- och tv-bolagen som kan få Hollywood att rulla igen.

Strejkande fackmedlemmar utanför Walt Disney Studios i Burbank, Kalifornien. Strejken avbryts under torsdagen sedan ett preliminärt avtal har lagts fram. Arkivbild.

Strejkande fackmedlemmar utanför Walt Disney Studios i Burbank, Kalifornien. Strejken avbryts under torsdagen sedan ett preliminärt avtal har lagts fram. Arkivbild.

Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Nöje2023-11-09 01:52

Facket uppger i ett uttalande att strejken officiellt avbryts klockan 00.01 på torsdagen, lokal tid, vilket motsvarar 09.01 svensk tid. Fackets förhandlingskommitté röstade enhälligt för det preliminära avtalet som manglats fram tillsammans med de stora produktionsbolagen inom tv och film, rapporterar The Los Angeles Times.

På andra sidan förhandlingsbordet fanns, förutom branschorganisationen AMPTP:s företrädare även bolagstoppar från Disney, Netflix, NBC Universal, Discovery samt Warner Bros. De har också förhandlat för jättar som Amazon och Apple TV.

Det preliminära avtalet ska formellt godkännas av fackets nationella styrelse på fredag samt av medlemmarna.

Sista budet

I helgen blev det riktigt skarpt läge sedan bolagen i fredags hade lagt fram det som de beskrev som som sitt sista, bästa och slutliga bud. De varnade för att något måste hända och facket börja röra på sig för att rädda säsongens tv-produktioner. Förutom skådespelare har tusentals film- och tv-arbetare i nöjesindustrin berörts av strejken och inte kunnat arbeta.

Skådespelarstrejken började i juli och då hade manusförfattarna redan, i april, inlett sin strejk för bättre villkor. Omkring 60 000 av skådespelarfackets medlemmar har strejkat.

Gladiator försenad

Bolagen och manusförfattarna nådde ett avtal i slutet av september och de senare kunde då börja skriva manus igen. Men det har inte förrän nu funnits skådespelare som kan börja agera efter dem och flera stora produktioner och shower kommer att bli betydligt försenade, som Gladiator 2.

Siffror från USA:s arbetsmarknadsmyndighet visar på att det är 45 000 färre jobb nu i sektorer som normalt förknippas med film och tv jämfört med före strejken. Todd Holmes, docent och expert på management i nöjesindustrin vid universitet Cal State Northridge, uppger att de båda strejkerna kostat industrin uppemot sju miljarder dollar.

Det är första gången på över 60 år, sedan 1960, som manusförfattare och skådespelare har strejkat samtidigt.

Det har varit en konflikt där stora namn som Meryl Streep, Amy Schumer och Jennifer Lawrence uppmanat facket att stå på sig och inte nöja sig med något mindre än ett epokgörande avtal. Stjärnor som George Clooney, Ben Affleck och Scarlett Johansson har också närmat sig förhandlarna i facket för att trycka på för en lösning.

Mer för strömmat

Enligt Sag-Aftra ger avtalet medlemmarna högre minimilön, tar upp royaltyer för program och serier när de strömmas och plussar på inbetalningar till sjukförsäkringar och pensioner. Det innehåller också nya regler för användningen av AI, artificiell intelligens, ett viktigt förhandlingskrav för facket.

Facket har oroat sig för att många jobb kan försvinna om det går att ersätta kött och blod med digitala skådespelare, till exempel som statister.

Fakta: Skådespelare och strejk

Fackförbundet Sag-Aftra representerar 160 000 skådespelare, etermediejournalister, programledare, dansare, dj:s och stuntartister och har inte strejkat sedan 1980. Bland de 65 000 skådespelarmedlemmarna märks namn som Meryl Streep, Ben Stiller och Glenn Close.

Facket har krävt att ersättningar anpassas efter det nya strömningslandskapet som lett till lägre betalningar. Ofta betalas arvoden i dag ut enligt gigjobb-modell i stället för med royaltyer baserade på hur mycket en film eller tv-serie visats eller går i repris.

De stora film- och strömningsjättarna har heller inte velat avslöja data kring tittarsiffror, något som Sag-Aftra velat se genomlyst av en tredje part för att sedan återspeglas i lönenivåer. Dessutom ville facket bland annat också ha tydligare regler kring artificiell intelligens, som skulle ge skådespelare betalt för användning av AI-genererade bilder av sig själva.

De 11 500 manusförfattarna i Writers Guild of America (WGA) strejkade för liknande krav från de stora Hollywoodjättarna. De avslutade sin strejk i slutet av september, efter fem månader.

Senast både manusförfattare och skådespelare i Hollywood strejkade tillsammans var 1960 då skådespelarfacket leddes av blivande presidenten Ronald Reagan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!