Så blir strömningstjänsten Max – premiär i vår

Sverige får en ny strömningstjänst i vår. HBO Max och Discovery+ slås ihop till Max. –Det ska bli tjänsten som alla i Sverige måste ha, säger Christina Sulebakk, Nordenchef för Warner Bros Discovery.

Christina Sulebakk, Nordenchef för Warner Bros Discovery, som lanserar strömningstjänsten Max i vår.

Christina Sulebakk, Nordenchef för Warner Bros Discovery, som lanserar strömningstjänsten Max i vår.

Foto: Jessica Gow/TT

Nöje2023-10-25 14:01

Säg hej då till HBO Max och ta farväl av Discovery+. I stället dyker Max upp nästa år.

Sammanslagningen av strömningstjänsterna kommer sig av att storbolagen Warner Bros och Discovery gått ihop i USA, där Max hade premiär i maj. Det nya moderbolaget Warner Bros Discoverys Nordenchef Christina Sulebakk vill inte avslöja datum för lanseringen i Sverige utan säger att det kommer att ske "i vår".

Prisnivåer

Warner Bros Discovery vill heller inte gå ut med vad det kommer att kosta att abonnera på Max i Sverige. HBO Max kostar i dag 99 kronor i månaden och Discovery+ mellan 59 och 349 kronor.

– I USA har vi tre olika abonnemangsnivåer med tre olika priser och en extra för sport. Det är i USA, men när vi lanserar i Sverige kommer att försöka hitta prisnivåer som passar för alla.

Max kommer dessutom att erbjuda ett abonnemang som innehåller reklam i programmen och som därmed blir billigare.

Max blir hemvisten för populära program från Kanal 5 och Discovery+, som "Bianca", "Wahlgrens värld" och "Alla mot alla". Men också tv-serier från HBO-universumet, som "House of the dragon" och kommande storsatsningar som "True detective" med Jodie Foster och "The regime" med Kate Winslet.

Svenskt drama

Det blir också på Max som sporten från Discovery+ kommer att sändas. Däribland allsvenskan och superettan i fotboll samt sommar-OS i Paris i juli och augusti.

HBO satsade för några år sedan stort på svensk dramaproduktion, bland annat tv-serierna "Björnstad", "Lust" och "Gösta", den senare skapad av regissören Lukas Moodysson. Men häromåret drog bolaget i bromsen. All svensk dramaproduktion lades ned och serierna försvann till och med från strömningstjänsten.

Sulebakk förklarar att bolaget inte har producerat mer svenskt drama på grund av sammanslagningen av Warner Bros och Discovery som tvingade dem att ta steget tillbaka och analysera marknaden.

Men nu öppnar Christina Sulebakk för att åter producera svenska dramaserier.

– Kommer vi att producera stora serier igen? Absolut, kanske i framtiden. Men det kommer inte att finnas någon ny svensk dramaserie när vi har premiär i vår. Vi behöver först se vad som går hem hos publiken.

Sommar-OS i Paris med Armand Duplantis på guldjakt kommer att sändas på strömningstjänsten Max. Arkivbild.
Sommar-OS i Paris med Armand Duplantis på guldjakt kommer att sändas på strömningstjänsten Max. Arkivbild.
Fakta: Max

Max kommer att innehålla främst program och filmer som för närvarande finns på Discovery+ och HBO Max.

Det närmaste året innebär det realityserier som "Superstars", "Över Atlanten", "Wahlgrens värld" och "Naked attraction" samt frågesporten "Alla mot alla".

Några kommande seriehöjdpunkter från HBO Max är kriminaldramat "True detective: Night country" med Jodie Foster, spionthrillern "The sympathizer" med Robert Downey Jr och dramat "The regime" med Kate Winslet och Hugh Grant.

På sportfronten sänder Max allsvenskan och superettan i fotboll, sommar-OS i Paris och PGA-touren i golf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!