Motvillig monark berÀttar om vÀgen till tronen

Karin af Klintberg fick kĂ€mpa med en högst motvillig monark till sin dokumentĂ€rfilm "Kungen". –Jag var dum nog att inte förstĂ„ hur svĂ„rt det skulle bli, sĂ€ger hon.

Karin af Klintberg fick göra flera lÄnga intervjuer med kungen till sin dokumentÀrfilm. Pressbild.

Karin af Klintberg fick göra flera lÄnga intervjuer med kungen till sin dokumentÀrfilm. Pressbild.

Foto: Pia Letho/SF Studios.

Nöje2023-02-21 05:15

Det tog ett par Är av tjat pÄ hovet och ytterligare tvÄ Är för att fÄ till alla intervjuer. Men den 24 februari blir det biopremiÀr för Karin af Klintbergs dokumentÀr om kung Carl XVI Gustaf.

Den prisade regissören bakom "Trevligt folk" om det somaliska bandylandslaget och dokumentÀren om Ebbe Carlsson har fÄtt göra flera timslÄnga intervjuer och följt statschefen pÄ medaljutdelningar, invigningar och andra besök runt om i Norden. Hon har fÄtt unik access till kungen och hovets verksamhet, med mÄlet att komma under skalet, förbi den offentliga bilden och skildra mÀnniskan Carl Gustaf.

– Det har varit viktigt att hitta det vĂ€rdiga runt honom, för alla andra kan göra tusen olika portrĂ€tt pĂ„ honom och det Ă€r ocksĂ„ lĂ€tt att göra narr av honom. SĂ„ intentionen har varit att inte göra narr av honom, sĂ€ger Karin af Klintberg.

Filmen fÄr premiÀr samma Är som kungen firar 50 Är pÄ tronen, men den handlar i stort sett bara om vÀgen fram till trontilltrÀdet 1973, dÄ Carl Gustaf var 27 Är.

– Det Ă€r ett val som kĂ€ndes naturligt och det Ă€r ocksĂ„ dĂ€r berĂ€ttelsen finns. Efter 27 Ă„r Ă€r han kung i 50 Ă„r, men det Ă€r en ganska liten berĂ€ttelse.

Pappan dör

NÀr kungen inte ens Àr ett Är gammal dör hans far, arvprinsen Gustaf Adolf, i en flygolycka. SÄ Carl Gustaf vÀxer upp utan pappa i ett gammalmodigt kungahus med en frÄnvarande mamma och dÀr farfar kung Gustaf VI Adolf oroligt överlÀgger med statsminister Tage Erlander nÀr barnbarnet visar sig ha dyslexi och sakna "lÀshuvud".

Kungen berÀttar om sin uppvÀxt i filmen, men det tog tid att fÄ honom att öppna sig. Och filmen innehÄller flera sekvenser dÄ Carl XVI Gustaf ser ut att önska sig nÄgon annanstans.

– Som filmare har jag haft förmĂ„nen att fĂ„ prata med mĂ€nniskor som Ă€lskar att berĂ€tta om sina liv, tankar och kĂ€nslor. Men kungen har ju varit tvĂ€rtom, inte sĂ„ förtjust i att bli intervjuad och han vill inte berĂ€tta om sitt liv.

Hennes strategi blev att försöka prata med kungen som med en kompis.

– En riktigt bra kompis ska ocksĂ„ kunna kritisera, sĂ„ jag har ocksĂ„ försökt lyssna pĂ„ honom som en mĂ€nniska lyssnar pĂ„ en mĂ€nniska, inte bara som en undersĂ„te som lyssnar pĂ„ en kung. SĂ„ jag har vĂ„gat kritisera utan att han har kĂ€nt sig anklagad.

Benjamin Ingrosso

Kungens historia Àr en berÀttelse med svÀrta, vÀlkÀnd för kungens generationskamrater, men Karin af Klintberg upptÀckte att inte sÄ mÄnga i de yngre Äldersgrupperna kÀnner till den.

– NĂ€r jag berĂ€ttade för mina barn och nĂ„gra av deras vĂ€nner att jag skulle göra en film om Sveriges mest kĂ€nda person, var det nĂ„gon som sade: "Ska du fĂ„ trĂ€ffa Benjamin Ingrosso?!".

Kungen kanske inte Àr sÄ kÀnd bland de yngre lÀngre, men Karin af Klintberg tror att monarkin blir kvar ett bra tag till.

– Man kan bara gissa, sĂ„ klart, men min banala hobbygissning Ă€r att inget kommer att ske medan nĂ„gon har en regenttid, utan det mĂ„ste ske i ett glapp. Ska nĂ„got lagstiftas Ă€r det efter kronprinsessan Victoria eller efter Estelle. Man kommer aldrig att bryta det medan de sitter pĂ„ tronen.

TT: Hur har din egen syn pÄ monarkin förÀndrats efter att ha tillbringat sÄ mycket tid med kungen?

– Jag Ă€r en mĂ€nniska i fritt fall efter att ha gjort den hĂ€r filmen, sĂ€ger hon och skrattar.

– Det finns ingenting med monarki som jag tycker Ă€r demokratiskt, men nĂ€r jag har rest runt med honom och sett hur mycket det har betytt för en ort, ett sjukhus eller en skola att han kommer pĂ„ besök ser jag att monarkin fyller en funktion för Aktiebolaget Sverige.

I september kommer en utökad version av "Kungen" att sÀndas i tre timslÄnga delar i SVT.

Karin af Klintberg har gjort flera omtalade dokumentĂ€rfilmer. Tillsammans med Jane Magnusson fick hon en Guldbagge och Stora journalistpriset för "Ebbe – the movie" om Ebbe Carlsson.
Karin af Klintberg har gjort flera omtalade dokumentĂ€rfilmer. Tillsammans med Jane Magnusson fick hon en Guldbagge och Stora journalistpriset för "Ebbe – the movie" om Ebbe Carlsson.
Fakta: Karin af Klintberg

Ålder: 50 Ă„r.

Jobbade pÄ ZTV och TV4 pÄ 1990-talet, innan hon sedermera blev producent pÄ kulturmagasinet "Kobra" i SVT.

För SVT producerade hon tv-programmen "VÀrsta sprÄket" och "Sveriges modernaste land" med Fredrik Lindström liksom "Landet brunsÄs", "HistorieÀtarna", "Bye bye Sverige" samt julkalendern "Tusen Är till julafton" med bland andra Erik Haag och Lotta Lundgren.

Regisserade och producerade tillsammans med Jane Magnusson "Ebbe – the movie" om Ebbe Carlsson, samt "Filip och Fredrik presenterar Trevligt folk" om det somaliska bandylandslaget.

Fick Stora journalistpriset 2003 som Ă„rets förnyare tillsammans med Fredrik Lindström och 2009 som Ă„rets berĂ€ttare för "Ebbe – the movie". "Ebbe – the movie" fick 2009 Ă„rs Guldbagge för bĂ€sta dokumentĂ€rfilm.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!