"Motståndaren" blir Sveriges Oscarskandidat

"Motståndaren" blir Sveriges kandidat i kampen om en Oscar för bästa internationella film. –Det är lite overkligt, säger regissören Milad Alami.

Payman Maadi spelar huvudrollen i Milad Alamis film "Motståndaren", som blir Sveriges Oscarskandidat. Pressbild.

Payman Maadi spelar huvudrollen i Milad Alamis film "Motståndaren", som blir Sveriges Oscarskandidat. Pressbild.

Foto: TriArt Film

Nöje2023-08-30 14:42

Den svenska Oscarskommittén – bestående av åtta personer ur olika branschorganisationer och Svenska filminstitutet – valde regissören Milad Alamis film före "Tillsammans 99" av Lukas Moodysson och Mika Gustafsons "Paradiset brinner", som också var förhandsnominerade.

"Motståndaren", som hade biopremiär i mars, handlar om elitbrottaren Iman som hals över huvudet flyr från Iran till Sverige och finner en gemenskap på den lokala brottningsklubben i Norrbotten.

– Det jag upptäckte när jag skrev manus var att den precis som min första långfilm handlar om en person vars enda valuta är deras kropp. Då var det intressant att ha en karaktär som är uppvuxen i Iran där han inte kan säga vad han vill eller älska vem han vill, säger Milad Alami.

Iman plågas han av en hemlighet från sitt förflutna och känner sig frustrerad när familjen slussas runt mellan olika flyktingförläggningar i norra Sverige. Huvudrollen spelas av den iranske skådespelaren Payman Maadi.

Visades i Berlin

"Motståndaren" uppmärksammades redan innan sin svenska premiär när den blev uttagen till en prestigefull sidosektion på filmfestivalen i Berlin i februari. Utöver det har filmen visats på ett 30-tal festivaler runt om i världen.

Varje land får nominera en film på ett icke-engelskt språk till kategorin bästa internationella film på Oscarsgalan. Deadline är i början av oktober.

Nu börjar en kampanj för att övertyga juryn i Hollywood. Det handlar om att arrangera visningar, synas i medier och framförallt vara på plats i USA.

– Om det här skulle ske hade jag ju räknat med att vi ska flytta till USA i ett par månader för att vara med om detta. Jag ser det som ett äventyr, det känns faktiskt roligt.

Den 18 december står det klart om Sveriges bidrag går vidare. Då presenteras en första nominering, när 15 filmer väljs ut att gå vidare. Den 23 januari nästa år bantas den listan till fem filmer som slutgiltigt blir nominerade till Oscarsgalan i Hollywood den 10 mars.

Tre svenska vinnare

Flera länder har redan presenterat sina kandidater, däribland Aki Kaurismäkis "Höstlöv som faller" tävlar för Finland. Japan skickar "Perfect days" av Wim Wenders och Tyskland har valt ut dramat "Den svarta tavlan". Danmark, Norge, Frankrike och Storbritannien har ännu inte presenterat sina bidrag.

Tre svenska filmer har vunnit kategorin, alla regisserade av Ingmar Bergman: "Jungfrukällan" (1960), "Så som i en spegel" (1961) och "Fanny & Alexander" (1983).

Milad Alamis film "Motståndaren" ska tävla om en Oscar.
Milad Alamis film "Motståndaren" ska tävla om en Oscar.
Fakta: Svenska Oscarskandiater

Här är de senaste tio årens svenska Oscarskandidater:

2014: "Turist" (regi: Ruben Östlund), 2015: "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" (Roy Andersson), 2016: "En man som heter Ove" (Hannes Holm), 2017: "The square" (Ruben Östlund), 2018: "Gräns" (Ali Abbasi), 2019: "And then we danced" (Levan Akin), 2020: "Charter" (Amanda Kernell), 2021: "Tigrar" (Ronnie Sandahl), 2022: "Boy from heaven" (Tarik Saleh), 2023: "Motståndaren" (Milad Alami).

"The square" är den senaste filmen som blivit slutgiltigt nominerad i kategorin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om