Levengood och Gardell - "livsviktiga förebilder"

Jonas Gardell och Mark Levengood blev tidigt ett folkkärt par och nyheten om deras separation väcker känslor. Peter Sidlund Ponkala, vice förbundsordförande i RFSL, beskriver dem som viktiga förebilder.

Mark Levengood och Jonas Gardell, här på en bild från 1998, har separerat efter 37 år tillsammans.

Mark Levengood och Jonas Gardell, här på en bild från 1998, har separerat efter 37 år tillsammans.

Foto: Michael Brannäs/TT

Nöje2023-01-21 13:55

"Vi lever i ett modernt land, ja. Men många mår fortfarande otroligt dåligt innan de kommer ut för sin familj, sina vänner och kollegor. För komma ut måste man fortfarande göra och hur folk ska reagera har man ingen aning om" skriver nöjeschef Andreas Hansson i Aftonbladet.

Anders Hansson beskriver Gardell och Levengood som "livsviktiga" för gaycommunityt och som "högst bidragande" till att han själv som "hbtq-person och gayman" kan leva så fritt som han kan.

Jonas Gardell och Mark Levengood gick på sin första dejt 1986 och gifte sig 2011. Tidningen QX kallar dem för regnbågsvärldens "kungliga par" som efter 37 år nu separerat.

Paret registrerade partnerskap 1995 men kämpade också för att få gifta sig. I Sverige dröjde det fram till 2009 innan äktenskapsbalken blev könsneutral.

– Det har varit en ganska lång resa även i Sverige, säger Peter Sidlund Ponkala, vice förbundsordförande i RFSL, som också han ser Jonas Gardell och Mark Levengood som förebilder och föregångare.

– Det är förstås jättetråkigt för dem att de kommit till den här punkten, men de har varit viktiga för väldigt många eftersom de har stått upp för hbtq-personers rättigheter. Genom att vara så öppna har de bidragit till att normalisera samkönade relationer i allmänhetens ögon.

Fakta: Jonas Gardell och Mark Levengood

Jonas Gardell, författare, artist och debattör och Mark Levengood, journalist, författare och programledare, träffades 1986. På sina respektive Instagramkonton meddelar de att de separerat men att de fortfarande är gifta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!