Jakobs om Allsången: En dröm

Nu står det klart vilka artister som gästar sommarens "Allsång på Skansen". Melodifestivalvinnaren Cornelia Jakobs är först ut, tillsammans med bland andra The Ark och Jill Johnson. –Jag har haft det som en dröm så länge, säger Jakobs.

Cornelia Jakobs är klar för "Allsång på Skansen".

Cornelia Jakobs är klar för "Allsång på Skansen".

Foto: Pontus Lundahl/TT

Nöje2022-06-07 11:27

Cornelia Jakobs beskriver det som en hektisk tid efter fjärdeplatsen i Eurovision Song Contest. Nu ska hon framföra vinnarbidraget "Hold me closer" på Skansens Sollidenscen, men också en favorit ur allsångshäftet: "Sånt är livet".

– Det var den låten som fick mig att börja sjunga, och det var den första låten jag framförde på en scen. Det var lite “min låt” när jag var mellan sju och tio, så nu tänkte jag sluta cirkeln och köra den igen, berättar hon.

Den 19 juli är det dags för Linnea Henriksson att kliva upp på Skansenscenen.

– Jag har släppt ny musik under året och jag tycker det ska bli jättekul att presentera den. Men jag längtar också efter att bara röja ut i publiken och köra allsång, att möta publiken igen. Man blir påmind om allt man inte kan ta för givet, säger hon.

Henriksson har valt Arvingarnas "Eloise" ur häftet – en perfekt karaokelåt, konstaterar hon.

– Den har en pangrefräng, det spelar ingen roll vilken ton man prickar, bara man har kul, säger hon.

Gör comeback

Linnea Henriksson får sällskap av Casanovas, Tone Sekelius, och Sahara Hotnights – de sistnämnda släppte under våren sitt första album på över tio år. Gitarristen Maria Andersson berättar att det var en utmaning att få till live-känslan till en början.

– Vi fick lite panik i replokalen, men det löste sig ganska snabbt. Det var lite som att plocka fram cykeln igen på våren, säger hon.

Även hon går tillbaka till barndomen för att välja låt ur allsångshäftet: "Trettifyran".

– "Trettifyran" var min favoritlåt i mellanstadiet, jag tjatade om "Trettifyran" då. Alla älskar "Trettifyran", säger hon.

Veteranen är tillbaka

En veteran i sammanhanget är Tommy Körberg. Under sin artistkarriär har han sett "Allsång på Skansen"-programledarna komma och gå, ända sedan Bosse Larssons tid. Första gången han stod på Skansenscenen var 1966, när han förlorade mot Björn Skifs i en popbandstävling.

– Att komma hit känns så naturligt. Varje gång de kallar så kommer jag direkt utan att tveka, säger 73-åringen och tillägger:

– Det är allsång, levande publik och levande musik, det tycker jag om. Skansen är ett litet paradis, inte bara för människor utan även för djur – hoppas jag.

Under sommaren dyker även artister som Tomas Ledin, Moonica Mac, Thomas Stenström och Myra Granberg upp.

Sanna Nielsen är tillbaka som programledare för sjunde året i rad, och pustar ut efter två år av pandemianpassad tv-produktion.

– Vi kommer tillbaka till en vanlig allsångskväll igen där vi får möta publiken, jublet och kärleken de ger oss varje vecka. Jag har sagt från dag ett att vi gör det tillsammans med publiken, det har man längtat efter under de här två pandemisomrarna som vi har haft, säger hon.

Programmet har premiär den 28 juni. Den 14 juni avslöjas vem som uppträder på "Allsångsscenen är din".

Årets "Allsång på Skansen"-artister presenterades under tisdagen.
Årets "Allsång på Skansen"-artister presenterades under tisdagen.
Fakta: De gästar "Allsång på Skansen"

28 juni: The Ark, Cornelia Jakobs, Jireel, Benson Boone, Jill Johnson.

5 juli: Tomas Ledin, Åsa Jinder, Janice, Theoz

12 juli: Medina, Eric Bibb, Myra Granberg

19 juli: Sahara Hotnights, Casanovas, Tone Sekelius, Linnea Henriksson

26 juli: Hanna Ferm & Junie, Moonica Mac, Nanne Grönvall, Hasse Andersson, Thomas Stenström

2 augusti: Mikael Wiehe, Alba August, A36, Afro-Dite

9 augusti: Iris Bergcrantz, Marcus och Martinus, Albin Lee Meldau,

16 augusti: Tommy Körberg, Ella Tiritiello

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om