Hans Mosesson död – blev känd som Ica-Stig

Skådespelaren och regissören Hans Mosesson, känd från Nationalteatern och som "Ica-Stig" från Icas reklamfilmer är död. Han blev 79 år. –Det var alltid tryggt där Hasse var, säger skådespelarkollegan Marianne Mörck.

Hans Mosesson blev 79 år. Arkivbild.

Hans Mosesson blev 79 år. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nöje2023-10-27 09:36

Hans Mosesson avled på sjukhus i onsdags, omgiven av sina närmaste efter en kort tids sjukdom, skriver Dagens Nyheter.

"Det är förkrossande att ha förlorat en så kärleksfull och varm livskamrat och pappa. Vi är så tacksamma över allt vi har haft tillsammans, och att vi fick vara vid Hasses sida under de sista dagarna", skriver familjen i ett uttalande till DN.

Flera tidigare kollegor berättar om att Hans Mosesson både var omtänksam och professionell.

"Oerhört varm"

Skådespelaren Sanna Bråding jobbade med Mosesson i de första av reklamfilmerna från Ica och hon minns tillbaka med värme på tiden.

– Vi hade fantastiskt roligt ihop. Han var en så fin kollega som gav mycket tillbaka och var så professionell, verkligen den gamla tidens skådespelare som alltid levererade. Han hade nära till skämt och skratt och var oerhört varm, och den trygghet han utstrålade genom rutan var verkligen på riktigt, säger Bråding till TT.

Skådespelaren Marianne Mörck spelade mot Hans Mosesson i TV4-serien "Sjölyckan", som hade premiär 2018.

– Jag minns honom som en väldigt kär vän med stort hjärta. Det var alltid tryggt där Hasse var, säger Mörck.

I serien blev deras rollfigurer ett par. Som arbetskollegor tydde de sig till varandra, minns Marianne Mörck.

– Vi trivdes i varandras sällskap. Han var så lugn och fin och bråkade aldrig med mig när jag inte mindes mina repliker, han hade nära till skratt och log för att visa att han var med. Han var väldigt vänlig och kunde sina saker, säger hon.

Skådespelaren Magnus Skogsberg Tear, som i tio år spelade mot Mosesson i reklamfilmerna, säger i en skriftlig kommentar till TT:

"Det var ett genidrag att göra honom till Ica-Stig i starten av såpan. Han berättade i förtroende hur han han utifrån sina egna idéer formade sin karaktär. En hemlighet jag kommer att bevara."

Grundade Nationalteatern

Hans Mosesson föddes på Lidingö i Stockholm 1944. Skådespeleriet halkade han in på när han studerade medicin i Lund och började spela studentteater. Det var i Lund som han också fick sitt politiska uppvaknande, och det var där som han var med och grundade teatergruppen Nationalteatern som så småningom flyttade till Göteborg.

Det var i slutet av 2001 som Mosesson fick en roll som Ica-handlaren Stig i Icas nya serie av tv-reklamfilmer. Rollen kom han att upprepa i över 500 reklamfilmer och han blev "Ica-Stig" med svenska folket.

Han lämnade reklamfilmerna 2015 och har sedan dess bland annat varit med i Radioteatern och i SVT- serien "Jordskott".

Hans Mosesson och Marianne Mörck spelade kärlekspar i TV4:s "Sjölyckan". Arkivbild.
Hans Mosesson och Marianne Mörck spelade kärlekspar i TV4:s "Sjölyckan". Arkivbild.
Fakta: Hans Mosesson

Född 1 augusti 1944 i Stockholm. Avled 25 oktober 2023 i Göteborg.

Lämnar efter sig hustru och tre vuxna söner. Sonen Måns Mosesson är prisbelönt journalist.

Började med teater under studierna under sent 1960-tal. Var med och bildade fria teatergruppen Nationalteatern med bland andra Anders Melander, Anki Rahlskog och Ulf Dageby, som blev samlingspunkt för alternativkulturen under 1970-talet. Var mellan 2001 och 2015 med i över 500 reklamfilmer för Ica. Har också haft roller i "S/Y Glädjen", "Andra avenyn", "Jordskott" och ”Sjölyckan".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!