"Han kommer att vara enormt saknad"

Nöjessverige sörjer Lasse Berghagen. "Lasse var en av mina stora förebilder och han kommer vara enormt saknad", säger Måns Zelmerlöw.

Marcus Birro skrev Lasse Berghagens självbiografi. Arkivbild.

Marcus Birro skrev Lasse Berghagens självbiografi. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Nöje2023-10-19 12:57

Måns Zelmerlöw beskriver Lasse Berghagen som en fenomenal underhållare och en förebild. Precis som Berghagen tävlade Zelmerlöw i Melodifestivalen och blev programledare för "Allsång på Skansen" i SVT.

"Han var en fenomenal underhållare, älskad av så många och det finns inte ett ont ord att säga om honom. Han var intresserad av alla, mindes allas namn, tog sig tid för alla", säger Zelmerlöw till TT i en skriftlig kommentar.

Sanna Nielsen slog igenom som barnstjärna på Svensktoppen i mitten av 1990-talet och blev senare också programledare för "Allsång på Skansen".

"Fina, älskade Lasse. Det här gör så ont. Jag kommer alltid minnas dig som den varmaste, snällaste, roligaste och klokaste människa jag har mött. Du blev min kompis när jag var elva år. Du såg den nervösa lilla tjejen ta sina stapplande steg ut på allsångsscenen för första gången och du höll min hand och guidade mig så fint igenom hela programmet", säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Anders Lundin efterträdde 2003 Lasse Berghagen som programledare för "Allsång på Skansen". Han minns Berghagen med värme.

– På senare år var han någon som väldigt sällan, men plötsligt kunde ringa, gärna sent på kvällen. Då hade han sett något på tv, som han ville plussa. Sedan gick det en lång tid och sedan ringde han igen. Det var fint och jag blev väldigt glad, säger Lundin och fortsätter:

– Någon gång så skulle vi ta en öl efter en “Allsången" och så pyntade jag den. Sedan dröjde det till oktober och då ringde telefonen. “Hej det är Lasse, jag är skyldig dig en öl”. Det var fint att få ta en öl med någon som betytt så mycket för så många.

"Sjung med mamma"

Programledaren Kristin Kaspersen, som är halvsyster med Lasse Berghagens dotter Malin, skriver på Instagram:

"Du orkade inte längre, men som du kämpat! Tack för att du alltid visat mig kärlek och omtanke. Tack för skratt och bus och för alla dina fina sms genom åren med pepp".

Lasse Berghagen var gift med Kristin Kaspersens mamma Barbro "Lill-Babs" Svensson på 1960-talet.

"Nu lyser du, som den stjärna du är, upp vår himmel med de andra stjärnorna. Sjung med mamma och ta en whisky när du jammar med dina musikanter och kollegor", fortsätter hon.

"Väldigt snäll"

Lasse Berghagen var med i den första säsongen av TV4:s "Så mycket bättre" 2010. Där lärde han känna Plura Jonsson, sångare i Eldkvarn.

– Han var ju väldigt snäll, Lasse Berghagen, vi hade lite kontakt och spelade ihop ibland. Han var väldigt omtänksam och ringde och hörde hur det var med mig ibland, säger Plura Jonsson till TT och tillägger:

– Han var väldigt mån om att jag skulle sköta mig, och var lite orolig för min hälsa.

Artisten Loa Falkman sörjer en nära vän.

– Han var en väldigt god vän till mig. Vi umgicks privat och har jobbat väldigt mycket tillsammans. Lite, utan att jämföra mig med honom, var vi samma andas barn. Våra telefonsamtal tog aldrig slut, för han hade associationstourettes som jag, Han var väldigt kvick, och det var roligt att vara med honom.

"Väldigt tomt nu"

Falkman och Berghagen jobbade bland annat tillsammans i Chinarevyn i Stockholm 2003.

– Det blev en jättesuccé, vi höll på i ett och ett halvt år och då kommer man varandra väldigt nära. När man tänker på Lasse är det alltid med ett smil på läpparna. Det känns väldigt tomt nu, säger Falkman.

Författaren Marcus Birro var medförfattare till Lasse Berghagens självbiografi "Hej livet" härom året. Han minns honom som en chosefri person.

– Kärleken som så otroligt många människor känner för honom har att göra med hela hans personlighet på det viset att han var så många delar, säger Birro till TT och fortsätter:

– Jag upplevde också att det även fanns ett mörker i honom, ett mörker som vi kanske inte helt fick med i boken, förutom några undantag, till exempel när han bläddrar i sin telefonbok och konstaterar att de flesta i den nu är döda. Men han hade också en vilja att vrida det mörkret mot ljuset. Han ville göra glad konst av sitt mörker och satte en ära i att göra det lättare.

Kristersson: Symboliserar min barndom

Även statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar Lasse Berghagens död.

– Han har funnits med i hela mitt liv. För mig symboliserar han väldigt mycket min barndom och uppväxt, säger Kristersson.

Han vill inte peka ut någon favoritlåt, utan gillar de gamla vanliga, de som har några år på nacken.

– Det är en kulturskatt som han lämnar efter sig, säger Kristersson.

Lasse Berghagen med några av sina efterträdare som programledare för "Allsång på Skansen"; Petra Marklund, Anders Lundin och Måns Zelmerlöw. Arkivbild.
Lasse Berghagen med några av sina efterträdare som programledare för "Allsång på Skansen"; Petra Marklund, Anders Lundin och Måns Zelmerlöw. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!