Han är årets tv-skurk – mannen vi älskar att hata

Han har spelat osympatiska figurer i tre av årets mest omskrivna serier. Christian Fandango Sundgren är mannen vi älskar att hata i tv i år. –Det har fått mig att tänka, varför får jag de här rollerna, säger han och skrattar.

Christian Fandango har fått spela osympatiska personer i tre stora tv-satsningar i år.

Christian Fandango har fått spela osympatiska personer i tre stora tv-satsningar i år.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nöje2023-11-25 07:55

Han var den osköne hippien Dan som efter en kärleksfull inledning sviker Asta Kamma Augusts rollfigur Annie i vänsterkollektivet i SVT:s prestigeserie "Händelser vid vatten".

Dessutom spelar han den elake Otto Silverhielm som leder pennalismen på internatskolan i TV4:s storsatsning "Ondskan" och utövar "kamratfostran" på Jan Guillous alter ego Erik Ponti.

Och nu gör han rollen som Chris i Netflix nya dramaserie "En helt vanlig familj", en från början härlig kille som visar sig ha en mörk sida – och dessutom blir mördad. Serien hade premiär den 24 november.

"Ganska schysst"

Christian Fandango Sundgren har hamnat i skurkfacket i år. Något han verkar rätt road över.

– Jag är en ganska schysst kille, tycker jag. Men det är också ganska tacksamt. Det är ganska roliga, intressanta och komplexa karaktärer som är väldigt olika på många sätt.

TT: Ursäkta frågan, men vad är det som får alla regissörer att vilja ha dig som de här gräsliga figurerna?

– Jag tror kanske det är som med Chris (rollen i "En helt vanlig familj"). Jag kan komma in och spela en härlig charmig kille, men som också plötsligt helt bara kan vända.

31-åringen har på senare år även synts i tv-serier som "Thunder in my heart" på Viaplay och "Eagles" på SVT, men också i en liten roll i "Barracuda queens" på Netflix. Men han är relativt ny i branschen.

– Jag är i ett sådant stadium där jag vill jobba och det låter som att jag kan sitta och välja och vraka saker. Så är det ju inte.

Gärna Bondskurk

Han har provspelat för en rad olika roller det senaste året.

– Jag är tacksam om jag får jobba. Sedan försöker jag göra de roller jag får så trovärdiga som möjligt. Sen varför jag får spela den här typen av roller, det vet jag faktiskt inte.

TT: Är du rädd för att fastna i ett skurkfack?

– Kanske får jag spela Bondskurk till slut, vem vet, säger han och skrattar.

Men snart väntar andra utmaningar. Christian Fandango Sundgren har spelat in nya projekt som kommer framöver.

– Jag har varit med i lite småroller där jag faktiskt fått spela snäll. Då kände jag: "Jäklar, jag ska få spela 'snällis', hur gör man det", säger han och skrattar.

"Jag är en ganska schysst kille, tycker jag", säger Christian Fandango Sundgren.
"Jag är en ganska schysst kille, tycker jag", säger Christian Fandango Sundgren.
Fakta: Christian Fandango Sundgren

31 år. Utbildad på Calle Flygares teaterskola. Efter några teaterroller gjorde han sin tv-debut i serien "Cryptid" på Viaplay mot Oscar Zia (2020). Övriga roller, i urval: "Thunder in my heart", "Eagles", "Händelser vid vatten", "Ondskan", "En helt vanlig familj".

Härnäst syns han i den finlandssvenska filmen "Stormskärs Maja" mot bland annat Amanda Jansson, från "Tunna blå linjen".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!