Efter kontroversen – de ska leda "Musikhjälpen"

Oscar Zia, Linnea Wikblad och Sofia Dalén blir programledare för "Musikhjälpen" som i år sänds från Växjö. Tilltänkta programledaren Filip Dikmen stoppades efter sina inlägg om Gazakriget i sociala medier.

Oscar Zia, Linnea Wikblad, Tina Mehrafzoon, Assia Dahir och Sofia Dalén är radioprofilerna som drar lasset i "Musikhjälpen" i december. Pressbild.

Oscar Zia, Linnea Wikblad, Tina Mehrafzoon, Assia Dahir och Sofia Dalén är radioprofilerna som drar lasset i "Musikhjälpen" i december. Pressbild.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Nöje2023-11-29 09:45

Den 11–17 december är det dags för "Musikhjälpen", P3:s maratonsändning med tre programledare inlåsta i en bur för att bekämpa svält och hunger.

För Oscar Zia blir det tredje gången som han leder programmet. Komikern Sofia Dalén och programledaren Linnea Wikblad gör debut i "Musikhjälpen", men båda är erfarna radioprogramledare.

– Det här har jag drömt om i alla år när jag följt programmet som tittare. "Musikhjälpen" har stått i topp över vad jag skulle vilja göra rent karriärmässigt. Det är ett så unikt program som för samman människor, oavsett politiska åsikter och varifrån man kommer, säger Sofia Dalén till TT.

"Har pratat med Filip"

Från början var komikern Filip Dikmen påtänkt som programledare. Men uppdraget gick om intet sedan han skrivit om kriget i Mellanöstern i sociala medier, där han bland annat refererade till Israels attacker som ett folkmord.

För Dagens Nyheter förklarade en besviken Filip Dikmen att han inte blivit petad för att han varit partisk eller problematisk, utan att han "sagt för mycket". Sveriges Radio bekräftade att man avbrutit samarbetet med Dikmen men ville inte gå in på varför.

I ljuset av kontroversen var det inte självklart att ta plats i glasburen, säger Sofia Dalén.

– Jag behövde fundera och väga in olika saker och jag har också pratat med Filip, som är en vän till mig. Men jag träder in som en programledare som vill göra ett så bra jobb som möjligt och ska försöka axla ett ansvar. "Musikhjälpen" är så mycket större än programledarna, säger hon.

Röster har höjts om bojkott mot "Musikhjälpen". Det har också förekommit konspirationsteorier och hot riktade mot programmet, vilket bland annat DN har rapporterat om.

– Om det förekommer en hotbild så vet jag att SR, SVT och Radiohjälpen har en plan för det. Men jag är bara en liten pusselbit i det här stora projektet som handlar om temat, säger Sofia Dalén.

"Är mellanbarnet"

Att leda "Musikhjälpen" brukar vara ett tufft uppdrag, med lite sömn, långa pass och mycket gråt och stora känslor. Sofia Dalén tror inte att jobbet riktigt går att förbereda sig på.

– Jag har aldrig upplevt något som ens är i närheten av detta. Jag har sänt radio på nätterna förut och då känns fyra timmar som väldigt länge. Här är det en hel vecka, säger hon.

Vilka roller har ni som programledare?

– Jag tror att jag är mellanbarnet. Oscar är lillebror och Linnea är storasyster.

"Musikhjälpen" sänds från Stortorget i Växjö den 11–17 december. Årets tema är "Ingen ska behöva dö av hunger".

Filip Dikmen. Arkivbild.
Filip Dikmen. Arkivbild.
Fakta: Musikhjälpen

Är en direktsänd insamling som i december varje år lyfter en undanskymd mänsklig katastrof.

Sedan starten 2008 har teman som "Barn är inte till salu", "Alla flickor har rätt att gå i skolan" och "Ingen ska behöva fly undan klimatet" avhandlats. I år heter temat "Ingen ska behöva dö av hunger".

Under veckan får programmet besök av artister och andra som engagerar sig i syfte att samla in pengar för att belysa och bekämpa det aktuella temat. Under sändningen kan publiken önska låtar för insamlingspengar.

Årets programledare är Oscar Zia, Linnea Wikblad och Sofia Dalén. Reporter ute på torget blir Assia Dahir medan Tina Mehrafzoon är årets resande reporter.

Är ett samarbete mellan Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen.

Källa: Sveriges Radio

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!