20 filmer att hålla koll på i höst

Filmhösten bjuder bland annat på Martin Scorseses nya drama, Mikael Persbrandt som Dag Hammarskjöld och Helen Mirren som Israels premiärminister Golda Meir. Om inte strejken i Hollywood ställer till det. Här är 20 filmer att hålla koll på i höst.

Lily Gladstone och Leonardo DiCaprio i "Killers of the flower moon". Pressbild.

Lily Gladstone och Leonardo DiCaprio i "Killers of the flower moon". Pressbild.

Foto: Melinda Sue Gordon/AppleTV+

Nöje2023-08-30 07:43

"Min enastående mamma" (premiär 8/9).

Italienskt drama som utspelas i 70-talets Italien. En ensamstående mamma (Penélope Cruz) ställs inför många val och omvärldens fördömanden när hennes tonåring väljer att börja leva som pojke.

"Avgrunden" (15/9).

I Kiruna flyttas just nu staden för att rädda den undan gruvans utbredning. Tuva Novotny spelar huvudrollen i den här katastroffilmen om vad som händer när marken i staden plötsligt ger vika.

"Fritt fall" (22/9).

Justine Triets thriller fick Guldpalmen i Cannes i maj. Sandra Hüller spelar en kvinna som åtalas för att ha mördat sin egen man och nu måste bevisa sin oskuld.

"Dumb money" (29/9).

Härom året rusade aktien för spelbolaget Game Stop till synes oförklarligt till skyarna, påhejat i sociala medier. Den här dramakomedin skildrar de märkliga krafterna bakom börskaoset. Paul Dano och Pete Davidson gör huvudrollerna.

"Golda" (6/10).

Efter att ha spelat drottning Elizabeth i "The queen" gestaltar Helen Mirren en annan stark kvinna i kris. "Golda" handlar om Israels dåvarande premiärminister Golda Meir som tvingades fatta svåra beslut under kriget mot Egypten och Syrien 1973.

"Höstlöv som faller" (13/10).

Aki Kaurismäki gör comeback med det han kallar fjärde delen av sin arbetarklasstrilogi. Sakari Kuosmanen och Alma Pöysti gestaltar en kärleksaffär skildrad på den finländske regissörens speciella sätt.

"Tillsammans 99" (13/10).

Lukas Moodysson söker upp kollektivet han skildrade i "Tillsammans", men 24 år senare, vilket i filmen betyder 1999. Det har inte gått så bra, men när vännerna träffas igen väcks hoppet om en framtid tillsammans.

"Killers of the flower moon" (20/10).

I Martin Scorseses maratonfilm (3 timmar och 26 minuter!) har ursprungsbefolkningen i en stad i Oklahoma blivit nyrika på grund av oljefynd. Men de förgiftas och mördas av vita som vill åt deras pengar. Leonardo DiCaprio och Robert De Niro spelar sällsynt vedervärdiga rollfigurer.

"Paradiset brinner" (27/10).

I Mika Gustafsons debutfilm försöker tre systrar, 7–15 år, klara sig själva utan att bli omhändertagna av socialen eftersom deras mamma försvinner i perioder. Men när 35-åriga Hanna (Ida Engvoll) kommer in i deras liv förändras situationen.

"The killer" (10/11, Netflix).

Regissören David Fincher har kämpat i nästan 20 år för att kunna göra "The killer", en actionfilm baserad på en fransk serieroman, där inte mycket av handlingen har sipprat ut inför premiären på Venedigfestivalen i helgen. Michael Fassbender spelar lönnmördaren i huvudrollen.

"November" (10/11).

Den 13 november 2015 slog terrorister till mot Paris och mördade 130 personer, däribland 90 besökare på rockklubben Bataclan. Jean Dujardin ("The artist") spelar huvudrollen i filmen som skildrar polisens jakt på terroristerna under de fem dagar som följde.

"Somliga går med trasiga skor" (17/11).

Han var holländare, men blev en av de mest folkkära svenska artisterna. Drygt 25 år efter Tom Alandhs klassiska SVT-dokumentär har Magnus Gertten gjort en film om Cornelis Vreeswijk, som sätter honom i ett nytt ljus – post metoo.

"Napoleon" (22/11).

23 år efter att Joaquin Phoenix spelade Commodus i "Gladiator", regisserad av Ridley Scott, ger sig duon på ännu en kejsare – Napoleon Bonaparte. Filmen skildrar vägen till makten och det stormiga förhållandet med kejsarinnan Joséphine (Vanessa Kirby).

"Syndabocken" (24/11).

Regissören Axel Peterséns nya drama utspelas på Malta där många svenskar bor och arbetar för skandinaviska spelbolag. Två forna vänner återser varandra inför ett bröllop, men vägen till försoning är lång och snårig. Tommy Nilsson gör filmdebut i en biroll.

"Wonka" (15/12).

Timothée Chalamet spelar huvudrollen som en ung Willy Wonka i filmen som utspelas före "Kalle och chokladfabriken". Hur gick han från en enkel chokladförsäljare till det märkliga geni han blev i Road Dahls berättelse?

"Maestro" (20/12, Netflix).

Tack vare Bradley Coopers näsprotes har filmen om kompositören Leonard Bernstein, mannen bakom bland annat "West Side story", blivit omstridd innan den ens har haft premiär. Filmen skildrar främst Bernsteins relation med frun Felicia Montealegre (Carey Mulligan).

"Rebel moon" (22/12, Netflix).

Efter att ha tröttnat på filmatisera andras superhjältar har regissören Zack Snyder skapat ett helt nytt och eget science fiction-universum. I "Rebel moon" hotas det fredliga livet på planeten Veldt av ett fientligt galaktiskt imperium. Netflix hoppas att detta blir nya "Star wars" och en uppföljare är redan planerad.

"Hammarskjöld" (25/12).

1961 omkom FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld i en flygkrasch i Kongo. Mikael Persbrandt spelar huvudrollen i regissören Per Flys drama som försöker fånga toppdiplomatens gåtfulla privatliv och dessutom lanserar en teori om varför planet kraschade.

"Ett sista race" (25/12).

Inspirerad av 1970- och 80-talens bilactionkomedier, inte sällan med Burt Reynolds i huvudrollen, har regissören Edward af Sillén gjort en komedi om en gammal streetracinglegendar (David Hellenius) som måste ställa upp i en sista tävling. Hollywoodsvenskan Malin Åkerman gör en biroll.

Under hösten

"Konferensen" (Netflix).

Författaren Mats Strandbergs slasherkomedi om ond bråd död på ett konferenshotell har filmatiserats med Katia Winter, Adam Lundgren och Eva Melander i huvudrollerna. En efter en försvinner konferensdeltagarna.

Rättad version: I en tidigare version förekom en felaktighet. Filmen "May december" får svensk premiär först 2024 och då på bio och inte på Netflix i december som vi tidigare uppgav

Helen Mirren som Israels premiärminister Golda Meir ur filmen "Golda". Pressbild.
Helen Mirren som Israels premiärminister Golda Meir ur filmen "Golda". Pressbild.
Fakta: Men Hollywoodstrejken ställer till det

Den pågående konflikten i Hollywood ställer till det för biobranschen. Eftersom skådespelare knutna till facket i USA varken får arbeta eller marknadsföra sina filmer under strejken är det flera premiärer som skjuts på framtiden.

Det främsta exemplet på det är "Dune 2" med Timothee Chalamet och Zendaya som flyttats från 1 november till 15 mars 2024. Även en annan film med Zendaya, "Challengers", har skjutits på framtiden.

Flera stora filmer som behöver skådespelarglans för att lanseras kan därför också komma att flyttas om strejken, som pågått sedan i juli, fortsätter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!