Thorleifs sÄngare död

Thorleif Torstensson, sÄngare i dansbandet Thorleifs, har avlidit vid 71-Ärs Älder, skriver Expressen.

Thorleif Torstensson, sÄngare i dansbandet Thorleifs, Àr död Arkivbild.

Thorleif Torstensson, sÄngare i dansbandet Thorleifs, Àr död Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Musik2021-01-10 20:35

Thorleif Torstensson, sÄngare i dansbandet Thorleifs, har avlidit vid 71-Ärs Älder, skriver Expressen.

”Det Ă€r med stor sorg som Thorleif Torstenssons familj hĂ€rmed meddelar att han i dag den 10 januari 2021, i sviterna av covid, stilla somnat in omgiven av sina nĂ€ra och kĂ€ra", skriver sĂ„ngarens familj i ett uttalande.

Thorleifs bildades 1962 och skivdebuterade 1970. Gruppens första lĂ„t pĂ„ Svensktoppen hette ”I Mexicos land”, och nĂ€r Thorleifs nĂ„gra Ă„r senare spelade in det som sedermera kom att bli en av bandets klassiska lĂ„tar – ”GrĂ„t inga tĂ„rar” – nĂ„dde den tredje plats.

"Lyckad kombination"

”GrĂ„t inga tĂ„rar” var dock inte Thorleifs egen lĂ„t utan hade skrivits av Åke Hallgren i dansbandet Pippis. Till Sveriges Radio Ekot sĂ€ger dansbandsexperten Thomas Deutgen, som under mĂ„nga Ă„r var programledare för P4:s dansbandsprogram ”P4 dans”, att den ocksĂ„ lade grunden för Thorleifs framtida framgĂ„ngar.

– Det var en lyckad kombination av texten, som handlar om ett brustet kĂ€rleksförhĂ„llande, Thorleifs sĂ€regna röst – den ljusa tenoren – och saxofonerna, sĂ€ger han till Ekot.

Enligt Deutgen spelade saxofonen ocksÄ en central roll i dansbandets musik överhuvudtaget.

– Det var otroligt viktigt för Thorleifs med blĂ„set.

1995 valdes "GrÄt inga tÄrar" till alla tiders dansbandshit och 1999 till Ärhundradets dansbandslÄt.

1996 gjorde dansbandet ett nĂ„got ovĂ€ntat samarbete med hiphopgruppen Just D, nĂ€r de i samband med Grammisgalan framförde lĂ„ten "Tre gringos". LĂ„ten blev en succĂ© och versionen gavs ocksĂ„ ut pĂ„ singel, vilken direkt placerade sig i toppen pĂ„ försĂ€ljningslistan för singlar i Sverige.

Den lĂ„g pĂ„ Svensktoppen mellan den 16 mars och 8 juni 1996 – pĂ„ en andraplats som bĂ€sta placering.

2009 deltog Thorleifs i Melodifestivalen med lĂ„ten ”Sweet kissin' in the moonlight”.

Sorg inom dansbandsvÀrlden

Efter beskedet Thorleif Torstenssons död ger flera artister inom den svenska dansbandsvÀrlden uttryck för sin sorg och bestörtning.

SÄngerskan Kikki Danielsson skriver pÄ Facebook att dödsbeskedet kÀndes som att bli trÀffad av blixten.

”Thorleif, min kĂ€re vĂ€n. Vi som haft sĂ„ mycket kul ihop sen 70-talet. Jag kommer att sakna dig oerhört! Du var en varm MĂ€nniska som alltid hade tid för andra. Jag tĂ€nker pĂ„ din fru Lisbeth i denna svĂ„ra stund. Vila i frid”, skriver hon.

Även dansbandet Streaplers hyllar Thorleif Torstensson, pĂ„ Instagram.

"En legend har tyvÀrr lÀmnat oss.Tack för allt", skriver de under en bild av sÄngaren.

Den tidigare skivbolagsdirektören Bert Karlsson, som under mÄnga Är arbetade med Torstensson, sÀger till Aftonbladet att han tycker att beskedet Àr "fruktansvÀrt"

– "Tolle" var en duktig och driven kille, inte bara som musiker utan Ă€ven som en entreprenör i branschen, sĂ€ger Karlsson till tidningen.

Fakta: Thorleifs

Bildades 1962 i Norrhult i Kronobergs lÀn.

Klassiska lĂ„tar Ă€r: "GrĂ„t inga tĂ„rar", ”Om du tĂ€nde stjĂ€rnorna” och "Med dej vill jag leva".

Under 1970-talet hade bandet drygt 200 spelningar om Äret, kring 2005 hade antalet minskats och bandet var dÄ oftast bara ute under veckosluten.

Thorleifs samarbete med hiphopgruppen Just D – "Tre gringos" – lĂ„g pĂ„ Trackslistan i nio veckor under 1996. Det blev Thorleifs enda lĂ„t pĂ„ Trackslistan, dĂ€r dansband var mycket ovanliga under 1980- och 90-talen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!