Spotify satsar på att lyfta kvinnor

Tillsammans med artister som Zara Larsson, Peg Parnevik, Cherrie, Imenella, Daniela Rathana och Tove Styrke ska Spotify arbeta för att lyfta lyssningen på kvinnor på strömningstjänsten.

Veronica Maggio var den mest strömmade kvinnan på Spotify under 2021. Arkivbild.

Veronica Maggio var den mest strömmade kvinnan på Spotify under 2021. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Musik2022-03-07 08:16

Den nya "Equal-hubben", som lanseras i samband med internationella kvinnodagen och ska fortlöpa under året, fylls med de medverkande artisternas personliga spellistor, som innehåller musik skapad av kvinnor.

"Spotify har i flera år arbetat för att utbilda och stärka kvinnliga musikskapare. Nu vänder vi blicken mot fansen för att uppmuntra dem att i högre grad upptäcka och faktiskt lyssna på mer musik skapad av kvinnor. Fansen sitter på makten och möjligheten att lyssna mer jämställt", säger Jenny Hermanson, Nordenchef på Spotify, i ett pressmeddelande.

23,8 procent av artisterna som strömmades på Spotify i Sverige förra året var kvinnor. Allra mest strömmades Veronica Maggio, följd av Miriam Bryant och Molly Sandén.

Av de 50 mest strömmade låtarna i Sverige 2021 hade 19,1 procent kvinnliga låtskrivare. Motsvarande siffra 2020 var 10,9 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!