Premiär för konserttrio

En alldeles nybildad konserttrio åker på miniturné i Småland. På lördag, 29 september, kommer Trio Elegiaque till Västervik och Marieborgskyrkan och på söndag, 30 september, blir det Hultsfred och Valhall.

Per Nyström är cellist med rötterna i Hultsfred.

Per Nyström är cellist med rötterna i Hultsfred.

Foto: Pressbild

Musik2018-09-27 08:00

Det är Västerviks orkesterförening som har lyckats locka hit musikerna och trion består av musikerna Per Nyström på cello, Zlata Chochieva på piano och Nicolas Dautricourt på violin.

– Det blir världspremiär för oss som grupp i Västervik, säger Per Nyström.

Han är numera solosolist i Uppsala kammarsolister, men kommer ursprungligen från Hultsfred och har ett förflutet som cellist i Camerata Nordica.

Zlata Chochieva är ryska, men numera baserad i Salzburg, vid Mozarteumuniversitetet. Nicolas Dautricourt är fransman och spelar på en violin av Antonio Stradivarius från 1713.

– Vi känner varandra sedan många år och har spelat tillsammans på festivaler och vid andra tillfällen i olika konstellationer. Det finns en fantastisk repertoar för pianotrio och vi födde den här idén om att spela tillsammans. Så nu blir det en liten miniturné i Småland med Västervik på lördag och Hultsfred på söndag, säger Per Nyström.

Trion kommer att bjuda på ett längre stycke av Schubert, ett kortare av Rachmaninov samt en duett för violin och cello av Kodály.

– Vi har valt några favoritstycken, sådana som man alltid vill spela, med raka puckar av härlig musik.

Per Nyström tycker det är extra roligt att få ta med sina musikervänner till sina gamla hemtrakter.

– Det är två riktiga världsstjärnor så det är lite extra roligt att börja här i Småland, där jag har mitt hjärta från förr. Och att spela i Valhall i Hultsfred, där spelade jag när jag var 10-12 år när jag började spela cello en gång i tiden. Det känns speciellt.

Nicolas Dautricourt är en internationellt prisad violinist.
Nicolas Dautricourt är en internationellt prisad violinist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!