Operasommaren är i full gång

Opera ackompanjerad av skriande svalor, inande mygg och susande träd? Vattnäs konsertlada sätter upp Mozarts fantasyopera "Trollflöjten", skriven för folket med storslagen musik, magi och humor.

Tobias Westman gör rollen som Tamino och Lydia Kjellberg spelar Nattens drottning i Mozarts "Trollflöjten". Pressbid.

Tobias Westman gör rollen som Tamino och Lydia Kjellberg spelar Nattens drottning i Mozarts "Trollflöjten". Pressbid.

Foto: Martin Hellström

Musik2022-07-12 05:00

Utanför Mora vid Orsasjön ligger Vattnäs konsertlada som sedan den uppfördes 2011 har varit spelplats för både konserter och operor. Där har man under alla år närt en dröm om att sätta upp Wolfgang Amadeus Mozarts Trollflöjten.

– Vi har gjort mycket nyskrivet och haft det som vår hemlighet att spela "Trollflöjten" och nu var tiden mogen. Det här var ju en av Mozarts sista operor och han gjorde den så folklig; full av magi och lekfullhet. Han lyckades med det som alla vill; att få folket att komma och se, säger Anna Larsson, som står för regin i uppsättningen och tillsammans med sin man Göran Eliasson driver konsertladan.

Maktkamper och mörk magi

"Trollflöjten" skrevs 1791 och är en av världens mest spelade operor. Den framfördes ursprungligen på tyska, men föreställningen i konsertladan är på svenska och att den nu spelas så nära naturen och det svenska landskapet tjänar också sitt syfte.

– Naturen är väldigt inbyggd i handlingen och i musiken pekar Mozart framåt mot romantiken, där Sarastros rike är ett upplysningens rike medan damerna och drottningen lever i naturen, förklarar hon.

Genom handlingen är kärlek, längtan och hoppet om en ljus framtid stora teman, men under ytan finns svart magi och maktkamper. Men att försöka förklara operan skulle innebära att magin skalas bort tycker Anna Larsson.

– Den tjänar inte på att förtydligas och förklaras utan man försöker lita på det som finns där och göra det kraftfullt. Det var ganska vanligt under Mozarts tid med folkliga fantasyoperor, med trick och teaterns magi, lite som våra dagars sci-fi-filmer, men sedan har Mozart dolt en massa djupare budskap i operan.

Unga stjärnskott

Salongen rymmer 300 platser, varav många har stått tomma under pandemins restriktionstider, och i dag räknas konserthuset i den lilla dalabygden som en av Sveriges viktigaste sommarscener för opera och klassisk musik. Men det är första gången en familjeopera av det här slaget sätts upp, en uppgift som både utmanar och eggar.

– Publiken kan förvänta sig en färgsprakande, vacker och otäck föreställning generöst fullproppad med magi och humor. Det finns ju ingen mer kritisk publik än de som inte varit på opera förr. De är kritiska och kan gå i pausen om de inte förstår handlingen eller om det är otydligt, säger Anna Larsson.

Musiken framförs av 16 musiker, många av dem är unga och nyutbildade och har kämpat för att få komma i gång och spela under pandemiåren.

– De är fantastiska, de spelar med hela sitt hjärta, och på scen har vi 22-åriga stjärnskottet Alva Olsson som spelar Pamina och en Tamino som spelas av Tobias Westman, som annars jobbar på Parisoperan. Det är fantastiskt att se dem på scen.

Fakta: Sommarens operaföreställningar i urval

"Tintomara"

Carl Jonas Love Almqvists saga om den androgyna gestalten Tintomara återberättas i Lars Johan Werles opera från 1973. Föreställningen visas på Läckö Slotts öppna borggård under bar himmel. Den hade premiär den 9 juli och spelas fram till och med den 30 juli.

"Il colore fa la regina" / "Maskerad kärlek"

Operan komponerades för karnevalen i Venedig 1700 och är en fantasi om det fjärran Orienten med musik av Carlo Francesco Pollarolo och libretto av Matteo Noris. Den hade premiär på Vadstena Gamla teater den 8 juli och spelas fram till den 16 juli.

"Trollflöjten"

Operan skrevs 1791 av WA Mozart och är en av världens mest spelade operor. Den spelas i Vattnäs konsertlada, utanför Mora och rollerna görs bland andra av Alva Olsson (Pamina), Tobias Westman (Tamino), Lydia Kjellberg (Nattens drottning), Benjamin Molonfalean (Sarastro), Göran Eliasson (Papageno) och Lisa Gustafsson (Papagena). Dirigent är Mattias Böhm. Föreställningen har premiär den 15 juli och spelas till och med den 24 juli.

"Don Giovanni"

WA Mozarts opera från 1787 om den charmige Don Giovanni vars hunger på kvinnor och kärlek inte känner några gränser. Föreställningen spelas på Varbergs Teater och i rollerna ses bland andra Hannes Öberg (Don Giovanni), Sabina Bisholt (Donna Anna), Joakim Larsson (Leporello) och Theodor Uggla (Don Ottavio) som tillsammans med operaensemblen leds av Andreas Eriksson Hjort. Den spelas mellan den 10 och den 20 augusti.

"Allsång med DivineOpera"

"Nessun dorma", "O mio babbino caro" och "Time to say goodbye" är några av operavärldens mest välkända stycken som framförs med tillsammans med publiken. Duon består av Caroline Gentele och Gabriella Lambert-Olsson, ackompanjerade av Eric Skarby. Spelas den 13 juli i Galärparken och den 28 och den 29 juli på Sergels torg, i Stockholm.

"Maskeradbalen"

Opera på Skäret spelar Giuseppe Verdis "Maskeradbalen" som kretsar kring mordet på Gustav III under en maskerad på operahuset i Stockholm 1792. I rollerna ses och hörs internationella solister från ett tiotal länder. Svenska Kammarorkestern leds av italienske dirigenten Lorenzo Coladonato. Den har premiär den 30 juli och spelas fram till den 28 augusti.

"Näktergalen"

Höörs Sommaropera firar i år 25 år och sätter upp den nyskrivna operan "Näktergalen", som bygger på HC Andersens berättelse om näktergalen som räddar kejsaren av Kina från döden med sin sång. Musiken är skriven av Thomas Blum och librettot av Tord Nihlén. Galapremiären äger rum i Kulturhuset Anders den 4 augusti och föreställningen spelas sedan fram till den 7 augusti.

"Romeo et Juliette"

Charles Gounods operaversion av Shakespeares olyckliga kärlekssaga ”Romeo och Julia”. Huvudrollerna sjungs av Kseniia Proshina och Sehoon Moon, Rickard Söderberg är berättare och Malmö Operaorkester och Malmö Operakör leds av dirigenten Patrik Ringborg. Föreställningen spelas på Malmöfestivalen den 16 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!