Ingrosso: Ingen är för cool för allsången

Första gången Benjamin Ingrosso stod på allsångsscenen var han 11 år gammal. När han för fjärde gången stämmer upp i "Stockholm i mitt hjärta" får han en helt egen timme med publiken. –Det blir mycket av allt, lovar Ingrosso.

Efter tisdagens program tar Benjamin Ingrosso över allsångsscenen under en hel timme.

Efter tisdagens program tar Benjamin Ingrosso över allsångsscenen under en hel timme.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Musik2021-08-09 06:00

Benjamin Ingrosso är tillbaka i Sverige efter en tids semester i Palma. Som liten tillbringade han hela somrarna hos sin pappa i Spanien, men en svensk tradition höll han hårt i.

– För mig är "Allsång på Skansen" lika traditionellt som midsommar och julafton. Det spelar ingen roll om jag har varit utomlands en hel sommar, jag har alltid tittat. Det är då man vet att sommaren är här, säger Benjamin Ingrosso.

Den här veckan gästar han allsångsscenen tillsammans med artister som Daniela Rathana och popduon Smith & Thell. Men när övriga artister lämnar scenen står Benjamin Ingrosso kvar. Under vinjetten "Allsångsscenen är din" får publiken och tv-tittarna en timmes konsert med artisten.

– Det blir en Ingrosso-konsert, men med en bred blandning av gästartister. Jag tycker att det är kul att ta in andra artister så att man förstår var jag kommer ifrån, det blir både mina förebilder och artister som jag vill lyfta.

Som gjord för allsångsscenen

Men den musik som spelas är Benjamin Ingrossos. Under våren släppte han två album på svenska som han har längtat efter att spela inför en publik. Låten "Stockholm", en hyllning till hemstaden i valstakt, beskriver han som gjord för att framföras på "Allsång på Skansen".

– Det var den enda låt som jag sade att: Den måste jag köra. Jag kan inte stå på allsångsscenen och inte sjunga "Stockholm".

I allsångshäftet bläddrar han fram till någon av favoriterna: Ted Gärdestad, Monica Zetterlund eller Björn Skifs.

Även om det är fjärde gången så infinner sig alltid en särskild känsla för Benjamin Ingrosso när han kliver upp på allsångsscenen.

– Man får en ödmjukhet av att stå på den scenen, den känns så tidlös och det finns ingen prestige när det kommer till Allsången. Det kan vara vem som helst – alltifrån en hiphopartist till en schlagerartist, en violinist – ingen kan vara för cool för att stå på allsångsscenen. Man vill bara ställa sig där och sjunga "Stockholm i mitt hjärta".

"Jag växte upp med Berghagen och sedan blev det Anders Lundin. Och så Sanna de senaste åren som har varit helt magisk, hon är verkligen den nya generationens allsångsledare."
"Jag växte upp med Berghagen och sedan blev det Anders Lundin. Och så Sanna de senaste åren som har varit helt magisk, hon är verkligen den nya generationens allsångsledare."
Fakta: Kommande allsångsartister

Program 8, 17/8: Allsångsfinal med Maja Francis, Chris Kläfford, Peter Jöback, Timbuktu.

Programledare är Sanna Nielsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om