Björn Skifs har demens – lägger ned karriären

Björn Skifs har diagnosticerats med frontallobsdemens och lägger ner sin artistkarriär. ”Det är inte lätt att ta in, varken för mig eller mina närmaste och det känns så oerhört sorgligt på så många vis", säger artisten i ett pressmeddelande.

Björn Skifs lägger ned karriären på grund av sin sjukdom.

Björn Skifs lägger ned karriären på grund av sin sjukdom.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Musik2025-07-17 11:51

78-årige Björn Skifs tvingas avsluta sin karriär som började på 1960-talet i gruppen Slamcreepers och sedan bland annat tagit honom till förstaplatsen på den amerikanska topplistan med gruppen Blue Swede och låten ”Hooked on a feeling”, som första svenska artist, 1974.

Frontallobsdemens har på senare drabbat bland annat Hollywoodstjärnan Bruce Willis. Nu tvingar sjukdomen en av Sveriges mest folkkära artister att lägga av.

Björn Skifs betraktade sig alltid först och främst som rocksångare, men kom att bli en av svenskt nöjesliv allra mest mångsidiga och folkkära underhållare med framgångar även på film, i tv och på scenen.

”Kryzz"

Han gjorde huvudroller i biosuccéer som ”Strul” och ”Drömkåken”, var programledare i klassiska SVT-program som ”Kryzz” och skapade med samarbetspartnern Bengt Palmers den framgångsrika musikalen ”Spök”, som gick för fulla hus i flera år i början på 1980-talet.

Björn Skifs vann Melodifestivalen två gånger; 1978 med ”Det blir alltid värre framåt natten” och med ”Fångad i en dröm” tre år senare – men hans största klassiker från tävlingens historia kom med ”Michelangelo”, som dock bara blev femma 1975.

”Fantastiskt liv”

Nu är den långa karriären över, vilket Björn Skifs medger är svårt att acceptera.

"Men jag har levt ett rikt och fantastiskt liv, fyllt av musik, kärlek och skratt. Tack till alla som på något sätt varit en del i mitt artistliv, inte minst publiken! Nu är det dags att sakta ner och ta en dag i taget”, säger han i ett pressmeddelande.

Björn Skifs framträdde offentligt för senaste gången för en månad sedan då han fick ett hederspris i samband med att regeringens musikexportpris delades ut till låtskrivaren Ilya Salmanzadeh.

När ”Allsång på Skansen” hyllade ”Michelangelo” i tisdags framträdde Björn Skifs i en videohälsning sedan artisten Greczula gjort sin tolkning av låten i programmet.

Programledaren Pernilla Wahlgren säger till Expressen att hon fick sjukdomsbeskedet innan sändning.

– Jag förstår att det är jättejobbigt för familjen och han har en otrolig karriär bakom sig. Han betyder fortfarande väldigt mycket för hela svenska folket, säger hon till Expressen.

Familjen Skifs tackar ”vänner och oräkneliga kollegor” för stöd och visad hänsyn i denna nya situation, skriver de i pressmeddelandet.

Rättad: I en tidigare version av texten beskrevs frontallobsdemens på ett felaktig sätt.

Fakta: Björn Skifs

Född 20 april 1947 i Vansbro.

Musik: I gruppen Slamcreepers på 1960-talet. Med Blue Swede hade Skifs flera hits i USA 1974, däribland ”Hooked on a feeling” som toppade listan i april. Vunnit Melodifestivalen två gånger; 1978 med ”Det blir alltid värre framåt natten” och 1981 med ”Fångad i en dröm”. Hans mest ihågkomna Melodifestivalenlåt är ”Michelangelo” som kom femma 1975.

Skapade turnékonceptet Badrock på 1980-talet och hade på 2000-talet flera stora listframgångar; ”Håll mitt hjärta” låg på Svensktoppen i 142 veckor och ”When you tell the world you're mind”, som Skifs och Agnes sjöng på kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop 2010.

Film, roller i urval: ”En flicka på halsen” (1982), ”Smugglarkungen” (1985), ”Strul” (1988), ”Joker” (1981), ”Drömkåken” (1992).

På scen: Flera krogshower och musikaler, däribland ”Spök” (1981-83).

Tv: Programledare i flera populära program, bland annat ”Kryzz” med Arne Hegerfors och panelmedlem i ”Gäster med gester” på 1980-talet. Gjorde huvudrollen i julkalendern "Julius julskötare" i SVT 1978.


Fakta: Frontallobsdemens

Frontalloben är den del av hjärnan som står för en stor del av vår förmåga till rationellt tänkande, impulskontroll, minneshantering och språkhantering.

Frontallobsdemens, eller pannlobsdemens, debuterar ofta förhållandevis tidigt, i 50- och 60-årsåldern.

Typiska tidiga symtom är personlighetsförändring, omdömeslöshet, känslomässig avtrubbning, impulsivitet och irritabilitet. Så småningom, blir den drabbade allt mer initiativlös och apatisk, mimiken blir stel och talet kortfattat för att så småningom försvinna helt.

Sjukdomen saknar bot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!