Amasons lycka när Staffan Westerberg sade ja

Bandet Amason vill sprida julstämning. Det gör de genom tre konserter där de blandar klassiska jullåtar med eget material – och en julsaga skriven och uppläst av Staffan Westerberg. –Ska man göra något om julen kan det få vara lite tomtar och sådan skit med, men det kan också vara flyktingar, säger den 89-årige manusförfattaren.

Bandet Amason, från vänster Nils Törnqvist, Petter Winnberg, Gustav Ejstes, Pontus Winnberg, och Amanda Bergman gör en serie julkonserter i samarbete med Staffan Westerberg (mitten).

Bandet Amason, från vänster Nils Törnqvist, Petter Winnberg, Gustav Ejstes, Pontus Winnberg, och Amanda Bergman gör en serie julkonserter i samarbete med Staffan Westerberg (mitten).

Foto: Jessica Gow/TT

Musik2023-11-26 07:47

De fem medlemmarna i bandet Amason har samlats i Staffan Westerbergs och maken Hans grönmålade hus strax utanför Uppsala. Bara någon dag tidigare har man filmat Staffan Westerbergs uppläsning av den specialskrivna julsagan, som ska rama in konserterna.

– Eftersom jag är till åren kommen och har hemtjänst fyra gånger om dagen så har flera av dem som jobbar hemma hos mig betytt mycket. De fanns med i mitt "Sommar"-program och kommer att finnas med även i sagan. Det genomgående temat är en flyktinggondol, avslöjar Staffan Westerberg.

Vill säga något

Vid 89 års ålder är regissören och manusförfattaren fortfarande aktiv, om än i begränsad omfattning på grund av de fysiska förutsättningarna. Gustav Ejstes säger att alla bandmedlemmarna var stora fans av Westerberg när de kontaktade honom.

– Man älskade ju "Vilse i pannkakan" som barn och nu när vi själva har barn får vi se det ett varv till. För oss är det stort att Staffan tackade ja till att medverka.

Julkonserterna äger rum i Stockholm, Göteborg (två kvällar) och Malmö. Amason blandar under kvällen sina egna låtar med traditionell julmusik. Samtidigt vill bandet även säga något om världsläget.

– Om man ska ta sig det här utrymmet, i synnerhet i dessa tider, då kan man endera göra en julkonsert där folk bara sitter som dönickar och glömmer allt i en timme. Eller så försöker man integrera det som händer i världen i konserten, säger sångerskan Amanda Bergman.

Samtliga bandmedlemmar poängterar dock att det traditionella julmyset också finns med i föreställningen.

– Vi kommer inte att förneka julen, säger Amanda Bergman.

– Du gillar ju julen, det gör vi allihop, fyller Pontus Winnberg i.

Samtidigt behandlar bandet baksidorna med vår största högtid, som i singeln "En god, god, god jul" från 2018, som handlar om en jul där allt går åt skogen.

– Det är den högtid då flest känner sig som absolut mest ensamma. Det är verkligen inte mysigt för alla, säger Gustav Estjes.

"Enklare med musiker"

Staffan Westerberg har å sin sida stor erfarenhet av julymys: han gjorde SVT:s julkalender 1983, "Lille Luj och Änglaljus i strumpornas hus".

– Det är roligt med dessa nya möten och det är fruktansvärt spännande att få vara med här, även om jag egentligen inte vet än på vilket sätt jag syns i föreställningen.

Trots att det är med barnprogram Staffan Westerberg kanske har blivit mest förknippad riktar sig inte julsagan specifikt till barn.

– Jag har aldrig i hela mitt liv tänkt på när jag gör program om det är för vuxna eller för barn. Jag bara gör det. Sedan måste jag säga att det är mycket enklare att jobba med musiker än med skådespelare. Ni är mer enkla och rakt på sak.

Bandet har flera gånger firat in julen tillsammans, bland annat 2019 med julbordsspelningar på restaurang Den Gyldene Freden i Stockholm. Men det här blir första gången Amason spelar en regelrätt julkonsert på större spelställen.

– Man gör ju inte sådana här saker om man inte har ett förtroende för dem man arbetar med. Vi har varit ett band i tio år och under den tiden har vi byggt upp gemensamma styrkor och svagheter. Vi skulle aldrig göra det här om det inte i grund och botten fanns en stor tillit till varandras förmåga, säger Amanda Bergman.

Amason utanför Staffan Westerbergs hus i Uppsala.
Amason utanför Staffan Westerbergs hus i Uppsala.
Fakta: Staffan Westerberg och Amason

Staffan Westerberg är dramatiker, regissör och skådespelare. Gjorde på 1970- och 80-talen kända tv-program som "Vilse i pannkakan" och "Lillstrumpa och Syster Yster". Var i somras sommarpratare i Sveriges Radio.

Amason är en så kallad supergrupp bestående av Amanda Bergman, Gustav Ejstes, Pontus Winnberg, Petter Winnberg och Nils Törnqvist. Har gett ut tre album, fått två Grammisar och har varit husband i "På spåret".

Turnédatum: 3/12 Cirkus i Stockholm, 9/12 Slagthuset i Malmö, 18/12 Pustervik i Göteborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!