Starkt sug efter litterära samtal i sommar

Det litterära samtalet tar inte semester. Att publikintresset är stort har både nya och mer rutinerade arrangörer noterat.

Författarna Mats Jonsson och Tove Alsterdal driver i samarbete med Ådalens industrimuseum den nya Ådalens litteraturfestival. Pressbild.

Författarna Mats Jonsson och Tove Alsterdal driver i samarbete med Ådalens industrimuseum den nya Ådalens litteraturfestival. Pressbild.

Foto: Frida Sjögren/TT

Litteratur2023-07-25 06:00

Redan i veckan inleds Bokdagar i Dalsland och Litteraturfestivalen på Mårbacka. Men den som är sugen på litterära samtal har fler chanser i sommar.

Bland de svenska litteraturfestivalerna är nog Ådalens litteraturfestival den nykomling som det talats mest om i förhand under året. Bakom den står författarna Tove Alsterdal och Mats Jonsson, i samarbete med Ådalens industrimuseum.

– Vi ville skapa något storslaget, som är mer än vad man förväntar sig av en litteraturfestival och jag tycker att vi fått ihop ett program som är ganska magnifikt, säger Tove Alsterdal.

Det verkar som om publiken tycker detsamma. Biljetterna har nämligen varit slutsålda länge.

– Jag är glad över att det både är många i bygden som kommer och att vi får en tillrest publik av litterärt intresserade från hela landet.

Författardriven festival

Festivalen kommer att äga rum vid den plats där flottarna bodde förr i tiden. De litterära samtalen hålls i båtskjul, verkstäder, på bryggor och kring lägereldar.

– Det var Mats Jonssons idé att det ska vara som en musikfestival för litteratur. Därför ska man kunna bo på själva festivalområdet: antingen i tält eller i de gamla kasernerna som i dag fungerar som vandrarhem.

Att två författare håller i festivalen gör viss skillnad, tror Tove Alsterdal:

– Vi tar med oss våra erfarenheter, för vi har själva stor vana av att framträda vid festivaler runt om i världen.

Som exempel nämner hon att Ådalens litteraturfestival verkar för genreöverskridande samtal. Själv har hon som deckarförfattare aldrig fått samtala med en författare från en annan genre under någon festival.

– Inget ont om deckarfestivaler, men vi tror på det blandade samtalet. Hos oss handlar det mindre om att presentera den senaste boken och mer om att samtala utifrån böcker. Och som många vet kan ett sådant samtal handla om allt!

Tredje gången

En som vet det är Ingemar Fasth. Förra året gick han i pension från sin tjänst på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, där han under 24 år var konstnärlig ledare för Internationell författarscen. Nu är han en av de programansvariga för Höganäs Summer Book, som arrangeras för tredje året i rad.

TT: Varför kan du inte sluta arrangera litteratursamtal?

– Jag tycker det är så roligt att få ge läsare som är nyfikna på ett visst författarskap möjligheten att sitta i samma rum som den författare de fått en relation till och lyssna på ett intelligent samtal. Att få komma nära och ställa frågor.

– Det finns så många litteraturfestivaler i vårt avlånga land och jag tycker det är oerhört stimulerande att så många författare reser runt och träffar publiken. Även om jag fyllt 65 blir jag rusig och glad över att dessa möten äger rum.

Sjövilda Vigdis

Programmet på Höganäs Summer Book domineras av svenska författare, men den norska författaren Vigdis Hjorth deltar också. Ingemar Fasth unnar alla att någon gång i livet "få uppleva henne i realtid".

– Hon är en rasande intressant författare. På scen är hon underbart stimulerande, sjövild och skarp!

Ingemar Fasth, är en av de programansvariga vid Höganäs Summer Book. Arkivbild.
Ingemar Fasth, är en av de programansvariga vid Höganäs Summer Book. Arkivbild.
Ådalens litteraturfestival

Äger rum 11–13 augusti.

Några av de medverkande: John Ajvide Lindqvist, Sara Bergmark Elfgren, Mikael Yvesand, Sara Strömberg, Bo R Holmberg, Andrea Lundgren och Aslak Nore (Norge).


Höganäs summer book

Äger rum 25–26 augusti.

Medverkande (bland annat): Christoffer Carlsson, Hanne-Vibeke Holst, Lina Wolff, Khashayar Naderehvandi, Ingrid Elam och Ida Börjel.


Fler litteraturfestivaler i sommar

Bokdagar i Dalsland (26–30 juli). Lokala författare och mer långväga gäster som bland annat Karin Smirnoff, Elisabeth Åsbrink, Einar Kárason (Island), Jila Mossaed, Karin Broos, Johan Svedjedal och Kenneth Hermele.

Litteraturfestivalen på Mårbacka (28–29 juli). Samtal kring litteraturen och livet på en plats som är evigt förknippad med Selma Lagerlöf. Årets festival inleds av Lina Wolff och bland övriga medverkande gäster syns Maciej Zaremba, Agneta Pleijel, Inger Edelfeldt, Hanne Ørstavik (Norge), Carina Burman, Bengt Berg och Nina van den Brink.

Sakli(g)t på Österlen (12–13 augusti). Biennal med inriktning på sakprosa. Medverkar gör bland andra: Nina Lykke (Norge), Ludvig Beckman, Kurdo Baksi, Marit Kapla, Jelena Kostiutjenko (Ryssland), Liza Alexandrova-Zorina (Ryssland) och Patrik Lindenfors.

Louisiana Literature (17– 20 augusti). Stjärnspäckad litteraturfestival på danska Louisianamuséet. Från Sverige deltar författarna Karolina Ramqvist och Ia Genberg. Dessutom går det bland annat att lyssna till Haruki Murakami (Japan), Joyce Carol Oates (USA), Wole Soyinka (Nigeria), Tessa Hadley och Ian McEwan (Storbritannien).

Existentiell litteraturfestival i Sigtuna (26 augusti). En festival som ger besökarna möjlighet att reflektera kring livsfrågor genom litteraturen. Med bland andra: Håkan Nesser, Helle Klein, Göran Greider, Antje Jackelén, Kholod Saghir, Joel Halldorf och Nina Hemmingsson.

Kristianstad bokfestival (8–9 september). Temat är "lyssna till litteraturens röster" och bland de medverkande märks bland andra: Martina Haag, Stefan Sauk, Alexandra Pascalidou, Amanda Svensson och Christoffer Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!