Semic sparkar halva personalen

Bokförlaget Semic gör sig av med halva sin personal. Vid årsskiftet krymper styrkan från tolv till sex personer. Enligt vd:n är den främsta orsaken ett minskat intresse för illustrerad facklitteratur.

Intresset för Semics böcker har minskat, säger förlagets vd. Arkivbild.

Intresset för Semics böcker har minskat, säger förlagets vd. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Litteratur2023-11-23 20:39

Semic går igenom en tuff omorganisation, vilket Förlagspodden först rapporterade.

Hela det Bonnierägda förlagets verksamhet berörs – tjänsterna som försvinner finns på både redaktion, marknad och produktion.

– Det är aldrig kul att behöva säga hej då till duktigt folk. Men i grunden handlar det om att Semics fokus i mångt och mycket är illustrerad facklitteratur och den kategorin har ju svårt att hävda sig på ljudboksmarknaden. När ljud har växt så har vi inte kunnat kompensera, säger förlagets vd Kristofer Svaninger till TT.

En annan motgång för Semic är Skatteverkets nya krav på arbetsgivaravgift för jultidningsförsäljare. Semic står för en stor del av jultidningsmarknaden och mycket av förlagets försäljning går via jultidningskatalogen. Men själva försäljningen går ändå okej, enligt Svaninger.

– Det har ju tickat nedåt under ganska lång tid, men det är ju ändå på en hyfsat stabil nivå, säger han.

En av de som lämnar företaget är förlagschefen Måns Gahrton, som även ligger bakom de populära ungdomsbokserierna "Eva & Adam" och "Livet enligt Rosa" tillsammans med Johan Unenge. Nu väljer han att gå efter mer än 28 år på posten.

– I och med att man skär ner så var det ett bra tillfälle. Jag vill inte vara en del av den processen så jag väljer att avveckla mig själv i lugn och ro och för att vara författare på heltid, säger Gahrton.

Måns Gahrton lämnar Semic. Arkivbild.
Måns Gahrton lämnar Semic. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!