Patrik Svensson doppar tÄrna i havet i ny bok

För tre Ă„r sedan blev författaren Patrik Svenssons "Ålevangeliet" en succĂ© över i stort sett hela vĂ€rlden. Nu kommer hans andra bok "Den lodande mĂ€nniskan – havet, djupet och nyfikenheten" om mĂ€nniskorna som utforskat, kartlagt och försökt förstĂ„ havet.

Patrik Svensson skriver om havet i "Den lodande mĂ€nniskan – havet, djupet och nyfikenheten".

Patrik Svensson skriver om havet i "Den lodande mĂ€nniskan – havet, djupet och nyfikenheten".

Foto: Christine Olsson/TT

Litteratur2022-08-16 13:28

Med avstamp i planeten jordens plats i det oÀndliga universumet och alla levande varelsers inre rytm Àr Patrik Svensson tillbaka i det blÄ elementet. Den hÀr gÄngen handlar det om nyfikenheten, nöden och den urÄldriga drivkraften som i alla tider har fÄtt mÀnniskor att ge sig ut pÄ öppet vatten.

– Ja, jag Ă€r tillbaka vid vattnet och liksom doppar mina tĂ„r pĂ„ lite olika platser i havet. Jag Ă€lskar havet, men oftast lite grann pĂ„ avstĂ„nd, och jag har haft en fascination för havet Ă€nda sedan jag var barn. Den har varit lite pĂ„ avstĂ„nd och teoretisk, men redan nĂ€r jag var liten lĂ€ste jag mycket böcker om havet och det liv som fanns dĂ€r – och om mĂ€nniskorna som gav sig ut pĂ„ havet, berĂ€ttar Patrik Svensson.

Boken handlar kort och gott om mÀnniskans relation till havet.

– Det verkar som att havet lockar fram en speciell sorts nyfikenhet hos mĂ€nniskor och den Ă€r dubbel. Vissa mĂ€nniskor har dragits till det hĂ€r stora mĂ€ktiga med en nyfikenhet, medan andra har velat erövra och lĂ€gga det under sig, ja till och med förstöra det. Det har jag velat visa i boken, förklarar han.

Vill djuploda havet

Den hÀr gÄngen tillÀgnas boken hans mamma som nÀrde en dröm om att bli bibliotekarie, men som aldrig nÄdde dit. Det var hon som gav honom lÀslusten och kÀrleken till orden.

– Det var inte bara att hon gav mig intresset för lĂ€sandet och böcker utan hon födde ocksĂ„ nyfikenheten i mig och nĂ€r jag nu ville skriva om havet tĂ€nkte jag mycket pĂ„ var min egen fascination kom frĂ„n. Och dĂ„ landade jag hos min mamma.

För tre Ă„r sedan slĂ€pptes hans debutbok "Ålevangeliet" och den Ă€r precis som den nya boken ett slags litterĂ€r naturvetenskap. Men snarare Ă€n att se havet ur nya perspektiv försöker han nu att fördjupa det som redan Ă€r kĂ€nt.

De som hörde Patrik Svenssons sommarprat 2020 kommer att kÀnna igen sig. Det Àr i den texten han har tagit avstamp och sedan har han Àgnat nÀstan tvÄ Är Ät skrivandet.

– Min tanke var att skriva en bok som har en röd trĂ„d och att de olika texterna knyts samman av en tanke och ett tema.

Frihet efter framgÄngarna

Debuten tilldelades Augustpriset i fackboksklassen 2019 och har sÄlts till 35 lÀnder. I vintras fanns den dessutom med pÄ New York Times lista över förra Ärets 100 bÀsta böcker, tillsammans med Barack Obamas "Ett förlovat land" och Hilary Mantels "Spegeln och ljuset".

FramgÄngarna ledde till att han kunde sÀga upp sig frÄn sitt jobb som kulturjournalist pÄ Sydsvenskan och Àgna sig helt Ät författandet. NÄgon press att prestera ett nytt mÀsterverk och bÀstsÀljare kÀnner han dÀremot inte.

– Jag hade aldrig kunnat förvĂ€nta mig att "Ålevangeliet" skulle fĂ„ ett sĂ„dant genomslag men det har gett mig en enorm frihet att skriva vad jag vill och att inte kĂ€nna nĂ„gon brĂ„dska utan bara fĂ„ följa mitt eget engagemang och min egen nyfikenhet och lĂ„ta det ta plats och tid.

Är öppen för dramatisering

Patrik Svensson försöker inte heller att toppa framgÄngarna frÄn förra boken med försÀljningssiffror och priser, utan hoppas snarare pÄ att han lyckats lÀgga en stabil grund för sitt författarskap, och visa att han har mer att ge.

– Det fina med havet Ă€r att det bokstavligt Ă€r ett outtömligt Ă€mne, det finns hur mycket som helst att skriva om.

TT: Kommer vi att fÄ se nÄgon dramatisering av den hÀr boken pÄ nÄgon scen framöver dÄ, tror du?

– Nej, det kan jag vĂ€l inte tro, men det trodde jag inte sist heller. Det kanske blir en pantomim den hĂ€r gĂ„ngen. Eller en fars. Jag Ă€r öppen för det, skrattar han.

Patrik Svensson har alltid varit fascinerad av havet.
Patrik Svensson har alltid varit fascinerad av havet.
Fakta: Patrik Svensson

Född: 1972.

Bor: I Malmö, men Àr uppvuxen i Kvidinge öster om Helsingborg.

Familj: Sambo och tvÄ barn.

Bakgrund: Studier i bland annat litteraturvetenskap och svenska vid Lunds universitet och tidigare kulturjournalist pÄ Sydsvenskan. Debuterade som författare 2019 och skriver nu pÄ heltid.

Aktuell med: ”Den lodande mĂ€nniskan – havet, djupet och nyfikenheten” som utkommer pĂ„ Albert Bonniers Förlag den 19 augusti.

Om boken: “Det Ă€r en bok om mĂ€nniskornas förhĂ„llande till havet och vad havet lockat fram i alla tider, bĂ„de i positiv och negativ bemĂ€rkelse.”

LĂ€ser just nu: “Det har mest blivit en massa naturvetenskapliga verk och artiklar om havet, sĂ„ nu nĂ€r jag Ă€r klar plockade jag fram och började lĂ€sa 'Flugornas herre' av William Golding. Det var lĂ€nge sen jag lĂ€ste den och den Ă€r bra sommarlĂ€sning tĂ€nker jag.”

Lyssnar pÄ: "Inte sÄ mycket ny musik, utan snarare mycket r'n'b och hiphop. Just nu blir det ganska mycket Kendrick Lamars nya skiva, 'Mr. Morale & the big steppers'."

Framtidsplaner: "Jag skulle vilja skriva fler böcker och hoppas att jag snart ska hitta ett Àmne som triggar igÄng skrivandet och sedan fördjupa mig i det."

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!