Miriam Toews får Kulturhusets litteraturpris

Kanadensiska Miriam Toews får Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris för romanen "Kvinnor som pratar". Hennes översättare Erik Andersson prisas samtidigt för översättningen och båda tilldelas 75 000 kronor vardera.

Miriam Toews prisas för romanen "Kvinnor som pratar". Pressbild.

Miriam Toews prisas för romanen "Kvinnor som pratar". Pressbild.

Foto: Carole Loewen

Litteratur2022-10-27 06:00

"Med ömhet och skärpa skildrar Miriam Toews kvinnornas omöjliga situation, deras relationer till varandra och till männen i byn. 'Kvinnor som pratar' är ett lika humoristiskt som allvarsamt kammarspel", skriver juryn i sin motivering.

"Kvinnor som pratar" utspelar sig i sekten mennoniterna och handlar om kvinnor som i flera år drogats och våldtagits nattetid.

Miriam Toews, född 1964, är bosatt i Toronto och själv uppvuxen som mennonit. Hon har utkommit med åtta romaner.

"Jag är jätteglad och tacksam över att ha fått priset tillsammans med min briljanta översättare Erik Andersson. Det är verkligen en ära att vara med bland de nominerade och jag är så glad över att få möta de svenska läsarna", säger Miriam Toews i ett pressmeddelande.

Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris finansieras av Kulturhuset Stadsteatern med stöd av Bonnierförlagen, Natur & Kultur och Norstedts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!