Elva författare tilldelas stipendium

Jan Lööf, Ingrid Elam och Wanda Bendjelloul är några av de elva författare som tilldelas ett stipendium på 100 000 kronor var av stiftelsen Natur & Kultur.

Konstnären och författaren Jan Lööf får stipendium av Natur & Kultur. Arkivbild.

Konstnären och författaren Jan Lööf får stipendium av Natur & Kultur. Arkivbild.

Foto: Erik Abel/TT

Litteratur2022-12-19 07:48

Den folkkära serietecknaren, författaren och jazzmusikern, som har varit verksam i över 50 år, får 100 000 kronor för sina "fantasifulla, tidlösa berättelser och karaktärer". Bland hans verk finns bland annat ”Skrot-Nisse”, ”Örnis bilar” och ”Matildas katter”. Han har ritat skivomslaget till Håkan Hellströms ”Du gamla du fria” och tecknat Sveriges Radios julkalender.

Wanda Bendjelloul, som hyllades för sin debutroman "Dalenglitter" tilldelas stipendiet med motiveringen "kulturjournalist som har gjort en stark litterär debut inom modern och nyskapande arbetarlitteratur". Litteraturkritikern Ingrid Elam tilldelas stipendiet för att hon är "lärd, läsvärd och berikar sina läsare med bildning".

De övriga stipendiaterna är Linda Bondestam, Ida Börjel, Tsegabrhan Goitom, Lars Jakobson, Pamela Jaskoviak, Maria Maunsbach, Carl Johan Malmberg och Jan Jörnmark.

Rättad: Nu klargörs i vilken form Natur & Kultur drivs, i ingressen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!