FÄr Almapriset för arbete med urfolk

Den lÀsfrÀmjande organisationen ILF fÄr Ärets Almapris för sitt innovativa arbete med Australiens urfolk. Organisationen har hela tiden betonat vikten av urfolkens egna sprÄk och berÀttelser.

Annika Edlund tillkÀnnager Ärets Almapristagare pÄ Kulturhuset i Stockholm.

Annika Edlund tillkÀnnager Ärets Almapristagare pÄ Kulturhuset i Stockholm.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Litteratur2024-04-09 13:49

Australien har minst 250 olika urfolkssprÄk och dessutom mÄnga dialekter. ILF, Indigenous Literacy Foundation, bildades 2011 och erbjuder bokpaket till barn och familjer i Australien och pÄ Torressundöarna.

– Det Ă€r hĂ€pnadsvĂ€ckande. Vi Ă€r en liten organisation och att fĂ„ ett sĂ„ prestigefullt pris för nĂ„got som vi Ă€lskar att göra varje dag, det gör oss mĂ„llösa, sĂ€ger vd Ben Bowen, nĂ€r TT nĂ„r honom pĂ„ telefon.

Medarbetarna fÀrdas ofta lÄnga avstÄnd mellan öar och i omrÄden helt utan kollektivtrafik för att dela ut bokpaket pÄ olika sprÄk. Organisationen Àr verksam i 427 olika urfolkssamhÀllen och arbetar med bÄde "nyfikenhet och respekt", framhÄller Almajuryn.

FÀrdas lÄngt

Böckerna vÀljs ut i en noggrann process med mÄlet att de flesta författare och illustratörer ska komma frÄn urfolken. SamhÀllenas Àldsta invÄnare engageras för att arbeta med respektive sprÄk. Ibland anvÀnds QR-koder för att lÀsarna ska kunna fÄ berÀttelser upplÀsta pÄ ett specifikt sprÄk.

Boel Westin, ordförande i Almajuryn, sÀger till TT:

– De har vĂ€nt pĂ„ perspektivet skulle man kunna sĂ€ga, de arbetar i tĂ€t samverkan med urfolken för att barn ska fĂ„ tillgĂ„ng till böcker och kunna lĂ€sa pĂ„ sitt eget sprĂ„k och se sin egen verklighet skildrad. Det hĂ€r Ă€r nĂ„gra av de Ă€ldsta obrutna kulturerna i vĂ€rlden. Om man tĂ€nker sig att mĂ„nga av de hĂ€r barnen inte har sett en bok pĂ„ det egna sprĂ„ket Ă€r det ganska svindlande.

Genom en Ärlig bokbox sprider ILF ocksÄ kunskap om urfolken till det australiska majoritetssamhÀllet.

Innovativt sÀtt

Grundaren Suzy Wilson började samla in pengar till sitt projekt 2003. I dag finansieras ILF:s arbete genom kampanjer dĂ€r vĂ€lkĂ€nda lĂ€sambassadörer spelar en viktig roll. En viktig sponsor Ă€r ocksĂ„ det australiska postverket som under de senaste tre Ă„ren har distribuerat 300 000 böcker.

– Infrastrukturen Ă€r ibland inte sĂ€rskilt utvecklad och vi har blivit otroligt imponerade av deras innovativa sĂ€tt att sprida och översĂ€tta böcker, sĂ€ger Boel Westin.

ILF blir den fjÀrde lÀsfrÀmjande organisationen som fÄr Almapriset och juryn ser organisationens arbetssÀtt som en inspiration Àven för arbetet med barn i andra samhÀllsgrupper vars erfarenheter inte erkÀnns av majoritetssamhÀllet.

Fakta: Almapriset

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne instiftades av den svenska regeringen efter Astrid Lindgrens död 2002. Priset förkortas Alma efter det engelska namnet Astrid Lindgren Memorial Award.

Priset ges till personer eller organisationer som verkar i Astrid Lindgrens anda och som vÀrnar demokratiska vÀrderingar. Pristagarna utses av en jury som bestÄr av tolv medlemmar, dÀribland författare, litteraturkritiker, litteraturvetare, illustratörer och bibliotekarier. Pristagarna tilldelas en prissumma pÄ fem miljoner kronor, vilket gör priset till vÀrldens största pris för barn- och ungdomslitteratur.

ILF Àr den fjÀrde lÀsfrÀmjande organisationen som tilldelas priset, efter Banco del Libro (2007), Tamerinstitutet (2009) och Praesa (2015).


Fakta: De senaste Almapristagarna

2023: Laurie Halse Anderson, USA

2022 Eva Lindström, Sverige

2021 Jean-Claude Mourlevat, Frankrike

2020 Baek Heena, Sydkorea

2019 Bart Moeyaert, Belgien

2018 Jacqueline Woodson, USA

2017 Wolf Erlbruch, Tyskland

2016 Meg Rosoff, USA, bosatt i Storbritannien

2015 LĂ€sorganisationen Praesa, Sydafrika

2014 Barbro Lindgren, Sverige

2013 Isol, Argentina

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om