Yrkesmusiker: Har tagit mycket för givet

Regeringen ger 500 miljoner kronor i akut stöd till kulturbranschen i coronakrisens spår. Frilansmusikern Torbjörn Fall välkomnar stödet, men betonar att det är viktigt att man inte glömmer de kulturarbetare som arbetar bakom kulisserna.

Yrkesmusikern Torbjörn Fall har bland annat spelat med i husbandet på "Allsång på Skansen". Arkivbild.

Yrkesmusikern Torbjörn Fall har bland annat spelat med i husbandet på "Allsång på Skansen". Arkivbild.

Foto: Fredrik Persson

Kultur och Nöje2020-03-20 12:35

– Den här krisen berör fler människor än vad man kan tro, säger Torbjörn Fall.

Han beskriver sig själv som en av de kulturarbetare som arbetar "lite vid sidan om". Under sin 30-åriga karriär som frilansmusiker har han bland annat spelat med artister som Niklas Strömstedt och Kayo och i husband i tv-program som "Allsång på Skansen" och "Så ska det låta". I vår skulle han ha åkt ut på en hyllningsturné för Björn och Benny. Den har nu blivit framflyttad.

– Min arbetsbörda har gått från kanske 150 till 2 procent, säger Torbjörn Fall. Det är som att en hel bransch fått arbetsförbud.

"Är relativt osynliga"

Torbjörn Fall är i nuläget inte orolig för sin egen ekonomi, men vet att många av hans kollegor sitter i en kärvare sits. Han anser att det är viktigt att det stöd på 500 miljoner kronor som nu presenterats kommer hela kulturbranschen till del – även de som han beskriver som "det kulturella fotfolket".

– Många i kulturvärlden är relativt osynliga. Det handlar bland annat om musiker, ljud- och ljustekniker, mask, peruk, ja, en enorm massa människor.

Ytterligare en effekt av krisen är att att arrangörer har börjat ställa in konserter och festivaler så långt fram som i augusti, eftersom ingen köper förköpsbiljetter, enligt Torbjörn Fall.

– Ska man komma i gång med ett kulturliv igen måste man också gå in och stötta producenterna så att de vågar satsa på nya projekt. Det är ändå de som kommer att anställa folk sedan, säger han.

"En chockartad upplevelse"

Bland andra Klys (Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd) har tidigare efterfrågat en förändring av a-kassan för frilansande kulturarbetare som kämpar i corona-tider. Enligt kulturminister Amanda Lind är det ett förslag som man kommer att titta vidare på.

– Det här är en chockartad upplevese för många, säger Torbjörn Fall. Vi är så invaggade i att vi bor i världens tryggaste land. Men helt plötsligt märker man att man står utanför allting. Skulle man kunna göra om regelverket så att även småföretagare kan ha a-kassa utan att behöva lägga ner sina företag så vore det jättebra.

Torbjörn Fall menar är kulturlivet viktigt att värna om, inte minst i kristider. Människor behöver något att samlas runt, säger han.

– Jag tror inte att kulturbranschen håller på att gå under som väsen, men vi måste se till så att kulturbärarna inte går under, för vem ska då kompa artisterna eller producera låtarna till Melodifestivalen? Vi har tagit så mycket för givet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!