Tv-recension: En röst från en generation

Skildringen av generation Z dras till sin spets i den nya Lena Dunham-producerade serien "Generation". Trots en härlig show är det någonting som saknas.

"Generation" följer ett gäng highschool-ungdomar. I rollerna syns bland andra Uly Schlesinger, Justice Smith och Lukita Maxwell. Pressbild.

"Generation" följer ett gäng highschool-ungdomar. I rollerna syns bland andra Uly Schlesinger, Justice Smith och Lukita Maxwell. Pressbild.

Foto: HBO Nordic

Kultur och Nöje2021-03-10 16:07

"Jag tror att jag kan vara min generations röst. Eller, åtminstone en röst i en generation”, säger Lena Dunhams rollfigur Hannah Horvath i inledningen av den hyllade serien "Girls" från 2012. Nu har filmskaparen producerat HBO-serien "Generation", som skildrar livet, eller i alla fall en typ av liv, för personer uppväxta efter millennieskiftet.

Titeln skrivs med ett plus i stället för ett t, en blinkning till begreppet hbtqi+, och i serien ryms de flesta rollfigurer inom queerbegreppet.

Justice Smith spelar Chester, en cool men ensam vattenpolospelare, som på en klassisk flådig amerikansk tonårsfest lär känna Greta (Haley Sanchez), Delilah (Lukita Maxwell) och Nathan (Uly Schlesinger). Samtliga rollfigurer agerar normbrytande med en sådan självklarhet att man genast glömmer bort att det finns en värld med monogama heteroförhållanden, beigea kläder och diskbänksrealism.

Förutom Dunhams insats är serien ett riktigt familjeprojekt. Det är den numera 19-åriga Zelda Barnz som ligger bakom handlingen tillsammans med en av sina pappor, regissören Daniel Barnz. Den andra pappan, Ben Barnz, är exekutiv producent.

Att en tonåring får vara med och styra över hur ungas liv skildras i dag har många gånger varit en lyckad idé – ansvarstyngda vuxna med livspussel och heltidsjobb glömmer lätt hur mycket allting kan kännas i den åldern. Men tonårsanalyser kan också vara lite väl platta.

Ibland är serien som en high school-dröm med extra allt, och ibland känns den som ett koncentrat av boomers fördomar mot zoomers. Stundvis blir tittarna lite väl skrivna på näsan.

"Generation" har jämförts med succéserien "Euphoria", och det finns många likheter i skildringen av vuxenblivandet. Men medan "Euphoria" var mörkare med mer storslagna scener, där glittret blandades med tunga droger och övergrepp, tycks beskrivningen av "Generation" som en "dramaserie" närmast överdriven.

Visst är det lite hjärta och smärta, jobbiga föräldrar och och grubblerier om ensamhet, men inte mer än en genomsnittlig högstadieelev från Bjurholm, Västerås eller Piteå råkar ut för.

"Generation" skrapar bara på ytan när det kommer till generation Z. Men släpper man för en stund den kritiska blicken blir det trots allt en härlig resa med soliga landskap, coola kläder och en rätt bra show.

"Generation" skildrar hur det är att vara ung 2021. Pressbild.
"Generation" skildrar hur det är att vara ung 2021. Pressbild.
Fakta: Generation

Genre: Dramakomedi

Premiär: 11 mars på HBO Nordic

I rollerna: Justice Smith, Haley Sanchez, Uly Schlesinger med flera

Regi: Daniel Barnz, Channing Godfrey Peoples

Antal avsnitt: 8

Betyg: + + +

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!