SR fälls efter intervju med Löwengrip

Isabella Löwengrips föräldrar får rätt mot Sveriges Radio P1. Granskningsnämnden fäller "Söndagsintervjun", där influeraren får beskriva sitt "trauma som barn" oemotsagd.

Sveriges Radio fälls av Granskningsnämnden efter en intervju med Isabella Löwengrip. Arkivbild.

Sveriges Radio fälls av Granskningsnämnden efter en intervju med Isabella Löwengrip. Arkivbild.

Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT

Kultur och Nöje2020-11-02 11:27

I programmet sade Isabella Löwengrip bland annat att det förekom misshandel och alkoholproblem i familjen när hon växte upp.

– Varken mamma eller pappa tog emot mig, de fanns inte där, de stod inte bakom mig eller runt mig. Det var problem med alkohol när jag växte upp och det var problem med olika typer av misshandel, både fysiskt och psykiskt, sade hon.

Mamman anmälde

Efter sändningen anmälde Isabella Löwengrips mamma programmet till granskningsnämnden. Även hennes pappa med familj har anmält programmet, samt Isabella Löwengrips avsnitt av "Sommar i P1" från 2019.

”Det är ett intrång i vårt privatliv där vi inte har fått någon som helst chans att rentvå oss eller komma med vårt perspektiv. Isabella har en egen agenda och enbart Isabellas ord får höras oemotsagt, och detta på skattefinansierad kanal som säger sig vara opartisk och oberoende av privata särintressen”, skriver mamman i anmälan.

Sveriges Radio har svarat att man inte anser att programmet har brutit mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

"Det är välkänt att barn och föräldrar inte alltid har samma bild av hur uppväxten varit. Många framställningar och intervjuer kretsar kring detta faktum. Frågor om gästens barndom är återkommande i Söndagsintervjun. Det innebär naturligtvis ibland svåra intresseöverväganden vid publicering. Det måste dock vara möjligt att låta en person ge sin version av barndomen under en personlig intervju."

Intrång i privatlivet

Granskningsnämnden skriver i sin bedömning att Sveriges Radio inte brutit mot kravet på opartiskhet. Men eftersom Isabella Löwengrips familjemedlemmar gick att identifiera genom hennes medverkan i programmet och att där fanns "uppgifter av intrångskaraktär" rörande familjen som inte anses vara av allmänt intresse fälls "Söndagsintervjun" för intrång i privatlivet.

När det gäller "Sommar i P1" inkom anmälan mer än tre månader efter att programmet sänts, vilket innebär att granskningsnämnden inte granskar avsnittet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!