Skansen om krisstödet: "Ger oss hopp"

Det drogs en lättnadens suck på de statligt finansierade kulturinstitutioner som på fredagen fick besked av kulturministern om extra krisstöd. –Utan att veta säkert hur mycket vi får så ger det här oss ett andrum, säger Yvonne Nordlind, kommunikationschef på Skansen.

"Ett steg i rätt riktning", kallar Vasamuseets chef Lisa Månsson beskedet om det nya krisstödet. Arkivbild.

"Ett steg i rätt riktning", kallar Vasamuseets chef Lisa Månsson beskedet om det nya krisstödet. Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani/TT

Kultur och Nöje2020-05-08 11:55

De 319 miljonerna är välkomna på institutioner som Kungliga Operan, Skansen, Vasamuseet och Dramaten – helt eller delvis statligt finansierade institutioner som fått se sina intäkter minska radikalt under coronakrisen. Det tidigare krispaketet till kulturen på 500 miljoner kronor har inte omfattat dessa aktörer, och lättnaden är nu påtaglig även om det fortfarande är oklart exakt hur pengarna ska fördelas.

– Vi har inga intäkter, vi försöker minska våra kostnader så mycket vi kan men vi försöker också att upprätthålla teaterverksamheten, med ambitionen att spela teater i höst. Så vi är lättade i dag, även om det fortfarande är svårt, säger Maria Groop Russel, Dramatens vd.

Om stödet dröjer kan det få konsekvenser, menar hon.

– Om det kommer försent måste vi börja vidta åtgärder som skadar under en lång tid, nu ger det här oss ett hopp om att vi kanske kan lösa året på ett bra sätt och jobba vidare med alla stora förändringar och utmaningar vi har inför framtiden, säger hon.

Regioner måste hjälpa

Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer, gläds över att en del av stödet ska gå till museer. I ett pressmeddelande påpekar hon att även regionerna och kommunerna måste ta ansvar.

"Nu är det viktigt att också regionerna och kommunerna tar till sig signalerna från kulturdepartementet och stödjer sina museer. Det är bevisat att kultur stärker människors hälsa och att kultur stärker demokratin. Att inte stödja kulturen vore extra märkligt i den tid som vi befinner oss i", skriver Jeanette Gustafsdotter.

Sedan coronakrisen slog till har Skansen permitterat i princip alla utom de som arbetar med djurvård. Kommunikationschefen Yvonne Nordlind tror att ett ekonomiskt tillskott gör att Skansen kan undvika fler drastiska åtgärder.

– Det här ger oss hopp. Vi kommer fortfarande inte att kunna ta in mer folk i parken. Men vi hoppas och tror att det här gör att vi kan fortsätta ha öppet, i enlighet med de restriktioner som finns. Utan att veta säkert hur mycket vi får så ger det här oss ett andrum längre fram på året.

Helt avgörande

Sanne Houby-Nielsen, styresman för Nordiska museet, är också tacksam över beskedet.

– Permitteringsreglerna tog bort en första oro, men för oss är det helt avgörande att vi kan fortsatta med den personal och arbetsstyrka vi hade tidigare. Och det känner jag stor förhoppning i att vi nu kan göra, säger Sanne Houby-Nielsen.

Vasamuseet har tidigare kommunicerat att det kommer att tappa över 160 miljoner i intäkter bara i år. Dagens besked är ett steg i rätt riktning tycker museichef Lisa Månsson.

– Vi har ju ett museum som till stor del är anpassat efter ett stort resande och ingen vet när besöksnäringen kommer rulla för fullt igen, men sannolikt tar det flera år. Så det vi behöver göra nu är att sätta oss ned och fundera på hur vi som museum kan anpassa vår verksamhet för en potentiellt lång period med färre besökare.

Björnarna på Skansen är skönt omedvetna om coronakrisen – men de anställda är desto mer berörda. Efter beskedet om krisstödet känns läget mer hoppfullt. Arkivbild.
Björnarna på Skansen är skönt omedvetna om coronakrisen – men de anställda är desto mer berörda. Efter beskedet om krisstödet känns läget mer hoppfullt. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!